Westwing planteja acomiadar 102 empleats, el 80% de la plantilla

Els treballadors de l’‘e-commerce’ de decoració amb seu espanyola a Catalunya s’organitzen per fer vaga a partir de dilluns que ve

Westwing planteja acomiadar 102 empleats, el 80% de la plantilla

PAULA CLEMENTe

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Més d’una dècada després d’aterrar a Espanya, el comerç electrònic de venda de mobles i decoració Westwing plega veles. La companyia va comunicar a meitat de gener a la plantilla la seva intenció de portar a terme un expedient de regulació d’ocupació (ero) que suposarà l’acomiadament de 102 treballadors a Espanya, més del 80% del seu personal. Els seus empleats estan totalment concentrats a Catalunya, repartits gairebé a parts iguals entre unes oficines a Barcelona i un centre logístic a Tarragona. La intenció de l’empresa, segons ha comunicat als treballadors, és deixar una vintena d’empleats a les oficines però desarticular completament el magatzem.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, aquesta multinacional amb seu central a Alemanya argumenta que la societat a Espanya té pèrdues i que, per tant, el negoci no és viable. La sensació de la plantilla és que la companyia pretén gestionar l’activitat del mercat espanyol i italià (on també es preparen acomiadaments) des d’Alemanya i Polònia, com van fer fa anys a França i Holanda.

Es basen, per exemple, que la matriu acaba de presentar els comptes del 2023 i que mostren unes vendes de gairebé 400 milions d’euros i un ebitda (el resultat abans de restar determinades despeses comptables) positiu, però també que han detectat ofertes de feina anunciades a LinkedIn per a Alemanya i Polònia i que un dels requisits és saber parlar castellà. D’aquesta manera –sostenen–, si la intenció de Westwing és relocalitzar, no hi ha "motiu objectiu i legal" per començar un acomiadament col·lectiu de la manera com el plantegen.

Sobretot per les condicions de sortida que ha proposat la companyia en l’última reunió amb els treballadors: indemnitzar els afectats amb 23 dies per any treballat, una xifra només 1 euro superior al mínim que marca la llei quan l’ero és per força major.

La marca, que s’ha fet coneguda a Espanya per les seves campanyes a les xarxes i les col·laboracions amb influencers, factura aquí entre 13 i 19 milions d’euros.

Amenaça de vaga

Notícies relacionades

És davant d’aquesta situació que, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la plantilla s’està organitzant per fer vaga la setmana del dilluns 26 de febrer. Com que Catalunya és l’únic centre operatiu de la companyia a Espanya, la vaga podria suposar que durant cinc dies l’empresa patís molts problemes per gestionar i proveir comandes a Espanya.

Des de la companyia asseguren que la seva intenció és fer tot el possible per ajudar els professionals afectats. "Hem sigut un equip increïble ple de gent brillant, però les circumstàncies són les que són", lamenta el conseller delegat de Westwing a Espanya, Víctor García de Santiago. La seva explicació és la mateixa que la que han donat a la plantilla: que la societat està en pèrdues i que la intenció de la matriu és continuar operant en el mercat espanyol, però amb un nou encaix.

Temes:

Comerç