El cost de la vida

La pujada de l’IVA de la llum i del gas impulsen la inflació al 3,4%

La retirada de les rebaixes fiscals sobre l’energia afegeix dues dècimes a l’IPC del gener 

A Catalunya, la taxa anual puja el 3,3%

La pujada de l’IVA de la llum i del gas impulsen la inflació al 3,4%
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La taxa anual d’inflació va repuntar tres dècimes al gener, fins al 3,4%, impulsada per la pujada de l’IVA de la llum i del gas, des del 5% que va estar vigent durant tot el 2023, fins al 10% a partir del gener del 2024. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar ahir la dada definitiva de l’Índex de Preus de Consum (IPC) que confirma el que havia anticipat el mateix organisme el 30 de gener, quan va avançar un repunt de la taxa anual d’inflació fins al 3,4% per al primer mes de l’any i un descens de quatre dècimes de la inflació subjacent –que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats– des del 4% de desembre fins al 3,6%, la menor taxa des del març del 2022. El grup d’aliments i begudes no alcohòliques va elevar al gener una dècima la seva taxa anual d’inflació, fins al 7,4%, amb un preu de l’oli d’oliva que va tornar a pujar i que va resultar el 62,9% més car que el gener de 2023.

En cas de no haver-se produït la pujada d’impostos sobre l’energia, la inflació hauria sigut del 3,2% en lloc del 3,4%, segons es desprèn de la dada de l’IPC a impostos constants detallat per l’INE.

Notícies relacionades

Malgrat que la dada d’inflació de gener ha estat superior a l’esperat, la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) preveu per al 2024 una taxa mitjana del 3,1% (el 2023 va ser el 3,5%), amb una interanual del 3% al desembre.

A Catalunya, la inflació es va situar al gener en el 3,3%, una dècima per sobre de la taxa a què va tancar el desembre passat, tot i que una dècima per sota de la mitjana nacional general (3,4%).

Temes:

IPC