Aragonès urgeix per carta Sánchez a buscar solucions per a l’agricultura

El port de Tarragona només va portar a terme el 13% de la seva activitat pel bloqueig dels tractors. A Mercabarna molts clients van avançar les compres.

Aragonès urgeix per carta Sánchez a buscar solucions per a l’agricultura

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va enviar ahir una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, en què li va fer arribar una llista de peticions que, segons l’opinió del Govern, permetrien mitigar el malestar dels agricultors i ramaders. Entre les propostes figuren l’establiment d’un sistema de bonificacions al gasoil agrícola a mitjà i llarg termini, el replantejament del reglament de transport animal, l’aplicació d’una moratòria en la reducció de l’ús de productes fitosanitaris i l’ajornament fins al 2026 de l’entrada en vigor del denominat Quadern Digital de les Explotacions Agropecuàries, ideat per la UE. "És el moment de prendre decisions i d’estar al costat del sector primari", remarca Aragonès en la missiva.

"No és la primera vegada que els dos presidents parlen sobre la necessitat de donar una resposta ràpida a aquest sector, que recolzem en totes les seves reclamacions", va indicar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la reunió setmanal del Consell Executiu. En la trobada, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va explicar que el Govern ajornarà la posada en marxa de qualsevol nou tràmit que depengui de la Generalitat perquè no suposi una sobrecàrrega més gran per als pagesos i mentre no es posi en marxa la finestreta única .

En la missiva, Aragonès avança que la Generalitat està treballant amb el sector agrari català en una proposta de consens per a la millora de la llei de la cadena alimentària, una normativa que, segons han denuncien els pagesos, no garanteix que el productor percebi un preu just pels aliments que cultiva, per sobre dels costos de producció. "Estem d’acord que la situació és complexa i que es necessiten mesures de fons i de caràcter estructural. Però també hi ha qüestions que sí que es poden abordar amb caràcter immediat i que suposarien un alleujament important per al sector", afegeix Aragonès.

Com ja es va comunicar a les organitzacions agràries a la taula que el sector va celebrar divendres, la Generalitat ha presentat el calendari de pagaments de les ajudes compromeses, perquè cada agricultor i ramader pugui conèixer amb certesa quan rebrà els ingressos. Així, les subvencions associades al cultiu d’arròs, tomàquet, cultius proteics, fruita de closca, llegums i olivera es pagaran aquest febrer i les ramaderes (boví, oví i cabrú), entre el març i el juny. Entre el febrer i el setembre, hi ha previstes les del sector vitícola (reestructuració de la vinya), entre d’altres.

Però els agricultors i ramaders segueixen, de moment, amb les seves mobilitzacions. Així, amb prop de 1.000 tractors i 500 vehicles, van reprendre ahir les seves protestes i van tallar carreteres, a més de bloquejar accessos a centres logístics com el port de Tarragona i el mercat central de Mercabarna. A la xarxa viària, es van tancar al trànsit l’autopista AP-7 i l’N-2 a l’Alt Empordà i l’Eix Transversal, o C-25, a Gurb (Osona) i a la C-17 a les Masies de Voltregà (també a Osona). El resultat de les accions, que van mobilitzar uns 2.000 pagesos, va ser desigual: al port tarragoní es va registrar una reducció de l’activitat del 86,8%, en canvi a Mercabarna els efectes amb prou feines van ser perceptibles.

176 vehicles

Notícies relacionades

Fonts del port de Tarragona van explicar que mentre dilluns van circular pel recinte, "entre les 6.00 i les 14.00 hores, un total de 1.337 camions", ahir a la mateixa franja horària "van sortir i van entrar 176 vehicles". A Mercabarna, en canvi, "les compres de fruites i verdures es van concentrar ja dilluns", va indicar Ingrid Buera, directora de Màrqueting i Relacions Institucionals del mercat majorista barceloní. En el cas del peix, l’activitat va començar i va acabar abans que arribessin els primers tractors, que van aixecar el bloqueig a les quatre de la tarda. No va passar el mateix al port de Tarragona, on els participants en la protesta van anunciar la seva intenció de quedar-s’hi el matí d’avui. També van dir que seguirien als seus llocs els agricultors d’Osona i de l’Alt Empordà.

Els manifestants centren aquesta segona setmana de mobilitzacions a Catalunya en les importacions d’aliments cultivats fora de la UE sota criteris molt menys estrictes que els d’aquí, tant ambientals com de mà d’obra.