El malbaratament alimentari
Melmelades i patés per evitar el desaprofitament
De tots els aliments que arriben a la indústria de transformació, gairebé una quarta part es queda pel camí. EL PERIÓDICO tanca la seva sèrie contra el malbaratament amb una empresa que dona una segona oportunitat al rebuig
![Melmelades i patés per evitar el desaprofitament Melmelades i patés per evitar el desaprofitament](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/585375b2-0a84-4b62-b12b-f739f3d3e7f2_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
En l’elaboració o processat dels aliments es perd gairebé el 24% de la matèria primera, moltes vegades perquè l’aliment base té una tara i s’opta per llençar-lo sencer. En aquesta última entrega de la sèrie contra el malbaratament, EL PERIÓDICO visita l’obrador d’És Im-perfect, una petita empresa amb seu al Prat de Llobregat, que elabora melmelades, salses, patés i compotes a partir de fruites i hortalisses que han sigut prèviament descartats en el camp o s’havien classificat com a excedentaris.
El Mauricio, al capdavant de la cuina, utilitza un cullerot que més aviat sembla una pala per remoure les quatre grans olles que fa estona que fan xup-xup al foc. Avui, a l’obrador d’És Im-perfect, estan preparant compota de poma i tot fa una olor que és una meravella. Una jove ajudanta de cuina treballa al seu costat trossejant la fruita. "Ho partim tot, sense separar les llavors i la cua, i es cou tot junt... Després, es tamisarà i les restes que quedin ja se separaran", explica Agustina Martínez-Vivot, educadora social i responsable de l’acompanyament dels treballadors d’inserció que estan empleats en l’empresa.
"Treballem amb productors locals, que ens venen fruites i hortalisses excedentàries o de minva, sobretot els que no tenen la mida o la forma estàndard per ser posats a la venda. I això, és clar, al ser sempre de temporada, ens marca també a nosaltres el calendari de producció", prossegueix Martínez-Vivot. El 2022, la firma va tractar amb 109 tones de productes frescos i els va transformar en 404.000 pots de melmelades, patés, salses i cremes que va comercialitzar sota la seva pròpia marca. "Com que som també una empresa guiada per la justícia alimentària, fa ja un any i mig que tenim els preus congelats", remarca.
Una part important del negoci de l’empresa, que ben aviat es traslladarà a una nau industrial de 1.000 metres quadrats al Prat de Llobregat, passa per l’elaboració de productes fets per encàrrec. "Treballem amb cooperatives i col·laborem en el projecte Food Back de Mercabarna, en què els majoristes que tenen algun producte excedentari el cedeixen per poder donar-li una sortida i donar-lo a entitats socials... Ara mateix, per exemple, estem fent melmelada de mango amb tots aquests sobrants", explica l’educadora social.
Antics usos
És Im-perfect, igual que la seva empresa mare, la Fundació Espigoladors, no fa més que, en el fons, recuperar antics usos, recuperant i donant una segona vida als aliments. "No hem de culpar de tot el que passa els que estan al final de la cadena, que són les llars", afirma Raquel Díez, directora de les dues entitats. Es tracta, afegeix Díaz, "de buscar complicitats, d’ajudar-les a decidir què compren i com ho compren".
- Jocs Olímpics 2024 París oculta la foscor i exhibeix el seu decorat en els Jocs
- Handbol Les ‘Guerreres’ no compareixen i cauen amb estrèpit en el debut
- Tennis Moyá fa saltar les alarmes sobre la presència de Nadal a París
- Sèrie aclamada Com enamorar sense cursileries
- QUATRE HOSPITALITZATS Un brot de salmonel·losi en un bar deixa almenys 22 afectats
- Pròxim Orient Hamàs demana venjar un dels seus líders mort en una presó israeliana
- Les polítiques de la Unió Europea Brussel·les empeny a acabar amb l’addicció a les xarxes socials tòxiques
- Les polítiques de la Unió Europea Espanya insta les tecnològiques a actuar contra els patrons addictius
- SUCCESSOS Presó per al maquinista i un excàrrec d’Adif per l’accident de l’Alvia
- Gislan Zekri, estudiant de Treball Social: "Entendre el context cultural de la persona és vital per ajudar-la"