"Havíem de ser aquí"

Més d’un miler de tractors, bastants amb remolc, d’altres amb arada, van arribar fins a Fondarella des de pràcticament totes les localitats del sud de Lleida per protestar i manifestar que «la situació del sector és insostenible».

"Havíem de ser aquí"

M. J. I.

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Carregats com cada dia amb les seves motxilles, els alumnes de l’escola pública de Fondarella (Pla d’Urgell) van entrar ahir a l’escola obrint-se pas entre els centenars de tractors que a les nou del matí envaïen els carrers del poble. Tots els xavals sabien perfectament què estava passant. "Són els pagesos, que protesten", comentaven uns petits camí de classe. Alguns d’ells tenien els seus pares ficats a la cabina del vehicle o esmorzant a peu de carretera amb altres companys de mobilització.

Més d’un miler de tractors, bastants d’ells amb remolc, altres amb arades, van arribar fins aquest municipi enganxat a Mollerussa des de pràcticament totes les localitats de les comarques del sud de Lleida, entre una boira molt densa i forts controls dels Mossos d’Esquadra. Van ocupar, des de les nou en punt del matí, els dos sentits de l’autovia A-2, a l’altura de Fondarella, on van votar quedar-se fins aquesta nit.

Present i futur

El Ramon, de 68 anys, va treure el tractor més vell que tenia al seu magatzem, una peça de col·leccionista de més de 75 anys d’antiguitat, i va arribar des de Mollerussa per tallar l’autovia. "Havíem de ser aquí, perquè la situació del sector és insostenible", va afirmar. I assenyalant a la seva dreta, cap a un altre jove pagès, aquest de només 24 anys, va remarcar: "I per ells, perquè han de tenir un futur", va acabar.

L’ambient a primera hora ahir en aquest tram de l’A-2, amb taules portàtils desplegades en diferents punts del voral i diverses fogueres per intentar suportar els cinc graus de temperatura que acompanyen la protesta, és de companyerisme i molta reivindicació.

Notícies relacionades

Entorn d’un dels focs, un grup de joves agricultors dels Omellons (Garrigues) discutien amb uns veterans de les Borges Blanques sobre quantes hores aguantaran a l’autovia. "Sobretot digueu que hem vingut des de totes parts, que aquí hi som tots", insistia l’Antoni, de 25 anys.

"Hem desbordat les expectatives, som diversos milers de petits agricultors que hem dit prou", va celebrar Toni Martínez, portaveu de la plataforma 6F, un col·lectiu de pagesos a títol individual que han promogut les protestes a Catalunya. A ells s’hi van anar sumant, després, les principals associacions agràries, Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja). "També hi han vingut alcaldes de diversos pobles de la zona i algun president de consell comarcal", va remarcar Martínez.

Temes:

Alcaldes