El camp català treu al carrer el seu malestar agreujat per la sequera

En el rerefons d’aquest febrer calent a les carreteres destaca que fa dos anys que la renda dels agricultors cau i és inferior a la del 2008

Altres gremis, com el pesquer i l’aqüícola, estudien afegir-se a les protestes els pròxims dies

El camp català treu al carrer el seu malestar agreujat per la sequera

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els ha costat organitzar-se (van tard respecte als seus col·legues europeus), però els agricultors espanyols han pujat també al remolc de les protestes que han recorregut les últimes setmanes mig Europa i surten a partir d’avui a les carreteres per fer-se sentir. Reclamen, com els francesos, els portuguesos o els alemanys, que la UE no els encotilli amb normatives per a les quals necessiten més temps d’adaptació i que fixi mecanismes per garantir el relleu professional i donar un futur a l’ofici.

Protesten perquè, en el cas concret d’Espanya, no se’ls paguen les ajudes en els terminis convinguts o perquè una llei tan anhelada com la de la cadena alimentària, en vigor des del 2021, està sent per ara paper mullat. A tot això s’ha afegit a Catalunya un factor de primer calibre: l’impacte de la sequera, que ja fa dos anys que malbarata les collites i que ara els ha deixat amb només un 20% de l’aigua de reg, en aquelles comarques de les conques internes en emergència.

"Els plans estratègics de la Política Agrària Comuna, la PAC, no estan adaptats a la realitat mediterrània, ningú ha previst solucions per als danys cada vegada més greus que causa la fauna silvestre i tampoc ningú sembla voler acabar amb la competència deslleial de productes importats de fora de la Unió Europea", clamen des de Unió de Pagesos, un sindicat que ja havia convocat les seves pròpies accions de pressió per als dies 13 i 21 de febrer, però que se suma també a les que es portaran a terme aquest dimarts.

Reducció de la renda agrària

Però en el rerefons de tot el que s’està preparant per a aquest febrer calent a les carreteres hi ha una dada concloent: fa dos anys que la renda agrària dels agricultors i ramaders catalans cau i és ja inferior a la del 2008. A part de tenir els regants contra les cordes, per les restriccions de la sequera, els preus en origen i les despeses de producció no quadren de cap manera, denuncien els afectats.

Les protestes, bé en forma de concentracions bé com a marxes lentes, sembraran de tractors una quinzena de punts de la geografia catalana. Alguns, com els de Fondarella (Pla d’Urgell), ja han dit que el tall de l’autovia A-2 durarà dos dies, fins dimecres. Altres mobilitzacions, com la que tenen prevista els pagesos del Vallès Oriental i del Vallès Occidental a la C-17 serà d’almenys sis hores.

No només a Catalunya, els agricultors sortiran al carrer a diverses províncies, convocats per les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA i de manera independent convocats per xarxes socials. Als agricultors se’ls poden afegir també en els pròxims dies el sector pesquer i aqüícola, que ho està estudiant, així com altres gremis, entre els quals algunes organitzacions de transportistes. Per avui estan previstes accions en diferents punts, com la província de Còrdova, Albacete, Conca, Múrcia i a la Comunitat de Madrid.

Queixes del ministre

Notícies relacionades

Ahir ja hi va haver protestes a Valladolid, Lleó i la frontera hispanolusa. I el ministre d’Agricultura, Luis Planas, de visita a Barcelona, on va inaugurar la fira Wine Week, va lamentar que hi hagi els que "vulguin utilitzar" els agricultors i ramaders espanyols per agitar-los i llançar "idees extremistes". "Tot el que de forma concreta respongui a les necessitats efectives dels agricultors i ramaders d’Espanya tindrà una resposta positiva del Govern", va assegurar Planas.

Les mobilitzacions no acaben aquesta setmana. La Unió d’Unions ha convocat també concentracions a tres ports d’entrades de mercaderies: demà, al port de Castelló, i el dimarts 13 de febrer, a Tarragona i Santander, que serviran de preludi per a la gran tractorada que van anunciar fa gairebé un mes per al dia 21 de febrer davant les portes del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a Madrid.