CaixaBank eleva el seu benefici un 54%, fins als 4.816 milions

Goirigolzarri confirma que l’entitat financera descarta tornar a Catalunya i que mantindrà la seu social a València

CaixaBank eleva el seu benefici un 54%, fins als 4.816 milions

Pablo Allendesalazar

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’alça dels tipus d’interès oficials, que els bancs s’han preocupat perquè es reflecteixi molt més en el cost dels crèdits que en la remuneració dels dipòsits, continua oferint resultats excepcionals per al sector financer. CaixaBank va guanyar 4.816 milions d’euros l’any passat, un 53,9% més que el 2022. Al contrari que en els casos del Santander, el BBVA i el Sabadell, el banc no ha superat el resultat màxim històric de 5.226 milions que va obtenir el 2021 gràcies als beneficis extraordinaris que li va aportar absorbir Bankia a un preu inferior al seu valor comptable. Sense aquest efecte excepcional, això sí, el resultat recurrent d’aquell exercici va ser molt inferior, de 2.359 milions, de manera que a la pràctica el 2023 va ser notablement més beneficiós. Les accions del banc van tancar a 3,913 euros, amb un descens del 0,15%.

El seu president, José Ignacio Goirigolzarri, va aprofitar ahir la presentació dels resultats per confirmar que l’entitat no té intenció de tornar a Barcelona la seva seu social, que va traslladar a València el 2017 a causa del procés. "Quan es va produir la fusió, tant CaixaBank com Bankia tenien el seu domicili social a València. CaixaBank va mutar amb la fusió, incrementant la seva presència en mercats com el valencià i el madrileny. En el primer consell després de la fusió, vam reflexionar sobre la nostra seu social i vam arribar a la conclusió que continuaria sent València. I no ho vam fer per raons de seguretat o inseguretat jurídica, sinó perquè pensàvem que era el millor per als nostres dipositants i accionistes. I, per tant, vam dir que estàvem a València amb vocació de permanència. Això no ha canviat, continuem pensant el mateix", va defensar el dirigent.

Un lloc "equilibrat"

València, va continuar argumentant, és un "lloc extraordinàriament equilibrat" i qualsevol altre lloc "no compleix les condicions d’origen" que té la ciutat. El banquer va rebre moltes preguntes sobre la seu. Una cosa inevitable, després que l’acord d’investidura del PSOE i Junts inclogués un "pla per facilitar i promoure" la tornada a Catalunya de les seus de les empreses que se’n van anar i que la vicepresidenta María Jesús Montero s’obrís a prendre mesures perquè "no es produeixin enginyeries fiscals perquè, declarant l’activitat principal en un lloc, el domicili social estigui en altre". Unes possibles mesures sobre les quals Goirigolzarri va evitar pronunciar-se, si bé va assegurar no sentir-se "pressionat" per tornar la seu a Barcelona.

Notícies relacionades

Gràcies a la millora del resultat, el banc va anunciar ahir que pagarà a l’abril un dividend un 69,9% superior al de l’any passat, de 0,3919 euros bruts per acció. Suposa repartir als seus accionistes 2.890 milions d’euros, el 60% del benefici anual, màxim dins del seu objectiu de remunerar-los amb entre el 50% i el 60% dels guanys.

La quantitat que rebrà la Fundació La Caixa (propietària del 32,2% de les seves accions) pujarà dels 550 milions de l’any passat a 930 milions, alhora que l’Estat (propietari del 17,3%) passarà de percebre uns 300 milions d’euros a rebre 499 milions.