Districte d’innovació

El fons del fill de Botín inverteix 200 milions en un ‘hub’ científic català

El complex, entre Esplugues i Sant Joan Despí, tindrà Bayer entre els seus inquilins

El fons del fill de Botín inverteix 200 milions en un ‘hub’ científic català

REUTERS/Wolfgang Rattay

1
Es llegeix en minuts
P. C.

Barcelona guanya un complex dedicat a la recerca i la innovació científica perquè les companyies, entitats i centres de recerca que tinguin necessitat de laboratoris i instal·lacions punteres tinguin on anar. La plataforma DeepLabs, propietat de la gestora de fons Stoneshield Capital (fundada per Juan Pepa i Felipe Morenés, fill de la banquera Ana Botín), va anunciar ahir que ha arribat a un acord per comprar tant l’edifici Il·lumina (a Esplugues) com l’immoble on Bayer té la seva seu a Espanya (Sant Joan Despí), un a 500 metres de l’altre, per muntar-hi aquesta espècie de districte científic que anomenaran BaSID, Barcelona Science Innovation District.

La firma d’inversió ja té unes instal·lacions d’aquest estil a Madrid (MaSID), que, obertes a finals del 2022, ja estan pràcticament ocupades per empreses com Takeda, Fresenius Medical Care, Xoople, Med-EL, Deimos, Cantabria Labs, Algenex, GMC o Life Length. Aquest espai, assegura DeepLabs en un comunicat, "ofereix uns serveis que no estan presents en cap altre hub privat al nostre país", cosa que "el converteix en un actor clau del panorama científic nacional".

Notícies relacionades

En la seva versió catalana, aquest districte ocuparà 75.000 metres quadrats, suposarà una inversió de més de 200 milions d’euros i ja neix amb Bayer entre els inquilins: l’acord a què han arribat amb la farmacèutica implica que aquesta es quedi on estava, però, ara, en règim de lloguer i com a part d’un complex major. En la pràctica, això suposa que la meitat de l’espai de què disposarà BaSID estarà ocupat per la companyia alemanya.

Les instal·lacions també inclouen serveis que necessitin les companyies que s’hi instal·lin. Des d’assessoria a empreses emergents que surtin de la universitat i no tinguin clar per on començar, fins a gestió de residus, per exemple.