Next Generation

El BEI té a punt 3.600 milions per a autonomies a l’espera del Govern central

El BEI té a punt 3.600 milions per a autonomies a l’espera del Govern central

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ja ha acabat les gestions tècniques que haurien de posar a disposició de les comunitats autònomes un primer tram de 3.600 milions en préstecs a càrrec del Fons de Resiliència Autonòmica, previst a l’addenda del Pla de Recuperació espanyol, dotat amb fins a 20.000 milions d’euros dels fons europeus Next Generation EU per finançar projectes d’inversió sostenible dels governs autonòmics.

La presidenta del BEI, Nadia Calviño, va explicar ahir a Madrid que el desplegament d’aquest primer tram per a les autonomies espera completar procediments tècnics amb el Govern espanyol i amb la Comissió Europea i va remarcar la importància d’una ràpida aprovació d’uns nous Pressupostos per al 2024.

"És important l’aprovació dels Pressupostos, en la mesura que són l’instrument per canalitzar tots els fons europeus", va afirmar Calviño en una roda de premsa a Madrid, on va presentar l’activitat del grup del Banc Europeu d’Inversions a Espanya durant el 2023. La presidenta del BEI responia així a la qüestió de si un retard més gran en l’aprovació dels comptes públics podrà endarrerir el desplegament del Fons Autonòmic de Resiliència.

Notícies relacionades

Al BEI, "ja hem posat en marxa tots els tràmits per poder desplegar-lo [el primer tram del Fons de Resiliència Autonòmic]", va explicar. Les tasques pendents en la part espanyola inclouen "articular acords i processos perquè es pugui posar en marxa al més aviat possible"; entre altres qüestions, el Govern central ha de definir el mecanisme de governança del fons, en el qual hauran de participar les autonomies.

Calviño es va mostrar satisfeta per l’activitat del BEI a Espanya, un exercici en el qual va finançar projectes per un total d’11.400 milions d’euros, el 14% més que l’any anterior.

Temes:

Govern Espanyol