Hidrogen verd

Enagás xifra en 1.000 milions el cost espanyol de l’hidroducte BarMar

Enagás xifra  en 1.000 milions el cost espanyol de l’hidroducte BarMar
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Enagás calcula que el futur hidroducte que unirà Barcelona i Marsella, conegut com a BarMar, i que servirà per exportar hidrogen verd a Europa, així com la connexió amb Portugal, suposaran un cost per a Espanya d’uns 1.000 milions d’euros, el 40% dels 2.500 milions que costa el total de les dues interconnexions, segons va revelar el conseller delegat de l’operador gasista espanyol, Arturo Gonzalo Aizpiri, ahir. A aquesta xifra hi cal afegir 3.700 milions d’euros de la infraestructura troncal espanyola i 1.200 milions més d’emmagatzematge subterrani.

Els 1.000 milions d’euros representen el cost de la interconnexió amb França i Portugal que correspon a territori espanyol, una altra cosa serà com es finança. Al març el Parlament Europeu preveu ratificar la decisió de la Comissió Europea que situa el denominat H2Med –això és el BarMar i la interconnexió portuguesa– com a projecte d’interès prioritari (PCI) per poder obtenir, així, prioritat en la tramitació i possibilitat d’accés a finançament europeu.

Finançament

Notícies relacionades

El projecte compta amb la col·laboració dels operadors d’Alemanya, França i Portugal, per estendre la ramificació a aquests països, tot i que en el primer cas el principal dilema és com es finança la infraestructura, mentre que en el segon és l’interès del Govern francès d’incloure hidrogen generat amb energia nuclear.

El conseller d’Enagás va revelar la xifra d’inversió corresponent a Espanya durant la celebració del II Dia de l’Hidrogen, en què es van presentar els resultats del sondeig realitzat per la companyia a la indústria per conèixer l’interès real que hi ha a Espanya per produir, consumir i comprar hidrogen verd. El resultat ha sigut la recepció de 650 projectes de 206 empreses, cosa que "reflecteix la realitat del moment en què està el mercat emergent de l’hidrogen a Espanya", va afirmar Aizpiri.