Seguretat Social. Informe al Congrés

Els estrangers aporten 10 cops més del que gasten

Els estrangers aporten 10 cops més del que gasten
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, va anunciar ahir que simplificarà els tràmits per facilitar l’arribada de migrants que busquin establir-se i treballar a Espanya. Entre d’altres, pretén augmentar el nombre de tràmits d’estrangeria que puguin fer-se de manera telemàtica, sense necessitat de personar-se en una oficina, amb altes cues a moltes oficines.

Notícies relacionades

Així ho va manifestar en la seva compareixença al Congrés, en la qual va desgranar les prioritats del seu departament per a aquesta legislatura. Entre aquestes va destacar l’ampliació de la cobertura de l’ingrés mínim vital (IMV), que arriba actualment a 735.000 famílies; reduir la bretxa de gènere en matèria de pensions o reformar les condicions d’accés a la jubilació parcial o activa, entre d’altres. El mercat laboral està sustentant gran part del seu creixement i bonança recent en les persones migrants, fins al punt que quatre de cada 10 feines creades durant el 2023 les van ocupar persones nascudes fora d’Espanya. A Catalunya el seu pes va ser més protagònic i l’esmentada proporció va ser de sis de cada 10.

Un balanç que serà habitual durant els anys venidors, d’acord amb els càlculs de la Comissió Europea. I és que l’economia espanyola necessitarà un flux constant de persones nascudes en altres països per sostenir les seves empreses i serveis públics. Segons va xifrar la ministra Saiz, fins al 2050 Espanya necessitarà cada any un saldo net d’entre 200.000 i 250.000 migrants cada any.