El PIB creix un 2,5% pel repunt de l’economia de finals del 2023

L’activitat productiva va avançar un 0,6% el quart trimestre a Espanya per la millor evolució del consum de les llars

El PIB creix un 2,5% pel repunt de l’economia de finals del 2023

SARA LEDO

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’economia espanyola va agafar impuls en el quart trimestre de l’any amb un avenç del 0,6% respecte al trimestre anterior, marcada per la bona evolució del consum privat i les exportacions. La dada, que no serà definitiva fins al 26 de març, porta al PIB a créixer el 2,5% el 2023, la meitat del que ho havia fet l’any anterior (5,6%), etapa que va estar marcada per la recuperació de l’activitat després de la pandèmia, segons les xifres de Comptabilitat Nacional Trimestral publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En un escenari marcat per l’alentiment econòmic a tot Europa i la pujada de la inflació i els tipus d’interès, Espanya va créixer l’any passat molt per sobre de les principals economies de la zona euro –França (1%), Alemanya (0,4%) i Itàlia (0,8%)– que van avançar un 0,6% de mitjana. I ho va fer, a més, una dècima més del previst per organismes com el Banc d’Espanya i l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), i fins i tot el mateix Govern, que auguraven una alça del 2,4%, en les seves últimes estimacions.

Optimisme de cara al 2024

"Estem demostrant que és possible conjugar creixement econòmic, creació d’ocupació i mesures destinades a la protecció social i al benestar de ciutadans, llars i empreses", celebra el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en un vídeo. La sorpresa del repunt del 0,6% a finals d’any, que interromp el camí descendent dels trimestres anteriors –l’economia va avançar el 0,6%, el 0,4% i el 0,3% en el primer, segon i tercer trimestre, respectivament– porta l’Executiu a mantenir el seu optimisme de cara a aquest 2024, amb una estimació del creixement del 2%, de nou per sobre de la resta de països de l’eurozona. Ahir el Fons Monetari Internacional rebaixava aquesta estimació a l’1,5%, però tot i així per davant de la resta de grans economies.

La demanda nacional va contribuir en 1,7 punts al creixement del PIB de 2023, fet que suposa un retrocés d’1,2 punts respecte a l’any anterior. Mentrestant, la demanda externa va presentar una aportació de 0,8 punts, cosa que va suposar 2,1 punts menys que el 2022. El valor del PIB a preus corrents per al conjunt de l’any 2023 es va situar en 1.462.070 milions d’euros, un 8,6% superior al del 2022.

En taxa interanual, el PIB del quart trimestre del 2023 va créixer un 2%, fet que suposa una dècima més que en el trimestre precedent (1,9%), degut exclusivament a l’aportació de la demanda interna.

Entre els components del creixement de l’últim trimestre, destaca una caiguda de la inversió (formació bruta de capital fix) del 2% respecte als tres mesos anteriors, principalment a causa del descens del 5,2% en la inversió en maquinària i béns d’equipament. El Govern atribueix aquest retrocés a la "comptabilització" de la contribució del Pla de Recuperació que preveuen que reverteixi durant aquest any. "Pensem que hi ha part dels fons [europeus] que ja han arribat a l’economia, però es recolliran en la comptabilitat amb un cert decalatge", va precisar el secretari d’Estat d’Economia, Israel Rierol, en una roda de premsa per analitzar les dades de la conjuntura econòmica.

Notícies relacionades

En el costat bo, a més del creixement del 0,3% del consum de les llars, destaca l’impuls de les exportacions (2,9%), amb més intensitat que les importacions (2,7%) després de dos trimestres de retrocessos en els dos casos.

Preguntat per la reducció de jornada proposada pel Govern, Arroyo va defensar que treballar 37,5 hores a la setmana "no hauria d’afectar la productivitat".