El sector financer

Fainé seguirà quatre anys a Criteria amb Simón de conseller delegat

El nou executiu del braç inversor de La Caixa, que relleva Armenter, conservarà la presidència d’Agbar

Fainé seguirà quatre anys a Criteria amb Simón  de conseller delegat

AGUSTÍ SALA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Àngel Simón (Manresa, 9 de novembre del 1957) serà el conseller delegat de Criteria Caixa, el braç inversor de La Caixa. Amb aquest càrrec en què relleva Marcelino Armenter a partir de l’1 de febrer, Simón es consolida com a persona de la màxima confiança del president de Criteria, Isidro Fainé, de 81 anys, que al seu torn és president de la Fundació La Caixa, la propietària de Criteria, i ha sigut renovat per un període de quatre any més.

Aquestes decisions es van prendre en el consell d’administració de Criteria d’ahir, que també va aprovar proposar el nomenament de Juan José López Burniol com a vicepresident primer de la societat. López Burniol, que fins ara era vocal del conseller, ostenta també el càrrec de vicepresident de la Fundació La Caixa.

Simón, amb una àmplia experiència de gestió, es mantindrà com a president no executiu d’Aigües de Barcelona (Agbar), mentre que deixarà el càrrec de vicepresident de Veolia amb responsabilitat sobre Europa del sud i Llatinoamèrica. Serà el responsable de pilotar el conglomerat de participacions de La Caixa. Entre aquestes hi ha Naturgy, immersa en canvis després de la compra de GIP, un dels seus principals accionistes, amb el 20% per part de Blackrock; o Telefónica, amb l’entrada dels saudites de STC i la incorporació de l’Estat, amb el 10% a través de la SEPI.

Múltiples reconeixements

Notícies relacionades

El nou conseller delegat és enginyer de Camins, Canals i Ports i es va incorporar al grup Agbar el 1995, on va exercir nombrosos càrrecs de responsabilitat fins al seu nomenament com a president el 2010. Ha sigut també vicepresident executiu de Suez (2013-2022) i gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (1989-1995). Ha rebut múltiples reconeixements al llarg de la seva carrera, entre els quals destaquen el Premi a la Trajectòria Professional de la Fundació Caminos l’any 2023, i la Medalla d’Honor a l’Empresari de l’Any 2020 per Foment del Treball. Forma part també del Patronat de la Fundació Princesa de Girona i la Fundació Real Academia Española.

Criteria, a més de primer accionista de CaixaBank, amb el 32,24%, és soci de referència a Naturgy (26,4%), The Bank of East Asia (19,09%), el Grup Financer Inbursa (el 9,10% com a socis del magnat mexicà Carlos Slim), Cellnex (4,36%) i Telefónica (2,40%) i que sumen un valor de gairebé 20.000 milions. Hi cal afegir les no cotitzades, com el 99,5% de Saba Infraestructures, el 15% d’Aigües de Barcelona i l’activitat de capital risc a través de Caixa Capital Risc.