El BCE manté els tipus i veu "prematur" debatre’n la rebaixa

Lagarde mira de refredar les expectatives del mercat i apunta al "consens" per prioritzar dades sobre calendaris

El BCE manté els tipus i veu "prematur" debatre’n la rebaixa
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Banc Central Europeu (BCE) va decidir ahir mantenir els tipus d’interès de referència de la zona euro sense canvis per tercera vegada des de l’octubre. El contrari hauria sigut una sorpresa: els inversors i els analistes ho donaven per descomptat i estaven més pendents que la institució pogués donar noves pistes sobre l’esperat inici del cicle de rebaixes de tipus. No obstant, la seva presidenta, Christine Lagarde, va evitar a consciència abocar excessiva llum sobre el tema. "Tot el que puc dir és que el consens al voltant de la taula del consell de govern aquest matí [ahir] ha sigut que era prematur discutir retallades de tipus", va afirmar.

De forma significativa, l’alta funcionària francesa va ser menys explícita del que ho va ser la setmana passada, quan va fixar per primera vegada un termini per a la possible primera retallada: l’estiu, i no la primavera com esperava bona part del mercat. Així, va assegurar que "manté" aquest comentari, però també va precisar que es referia al que va dir, no al que s’ha interpretat que va expressar. És important, ja que llavors va donar més importància de la que probablement han donat els inversors que la baixada de tipus és només "probable" i dependrà que no es produeixin sorpreses negatives al camí a la baixa de la inflació per factors com els salaris, els marges empresarials, els preus de l’energia i les cadenes de subministrament mundials.

El BCE, així, continua entossudit a moderar les expectatives del mercat sobre les rebaixes de tipus, unes previsions que expliquen la pujada de les borses de les últimes setmanes de l’any passat. Els inversors esperen actualment que l’autoritat monetària retalli els tipus uns 1,8 punts percentuals (des de l’actual nivell del 4–4,5%) en el transcurs dels pròxims dos anys, amb la major part de les baixades concentrades en el segon semestre del 2024.

A l’autoritat monetària li preocupa, perquè aquesta expectativa ha provocat que els tipus del mercat –com l’euríbor a què estan lligades les hipoteques– s’anticipin i comencin a baixar, fet que suavitza les condicions del finançament de la zona euro i, amb això, dificulta la lluita contra la inflació.

Missatge ambigu

La prova que el missatge de Lagarde va ser bastant ambigu ahir és la particular disparitat d’interpretacions que va provocar entre els analistes. A tall d’exemple, Robert Schramm-Fuchs, de Janus Henderson, va afirmar que Lagarde "ha deixat la porta fermament oberta a un inici del cicle de retallades de tipus a l’abril".

Notícies relacionades

Per Felix Feather, d’Abrdn, "les retallades estan en camí", però va explicar que no sap "amb certesa quan es produiran". I Konstantin Veit, de Pimco, va estimar que "el risc segueix esbiaixat a una flexibilització (de la política monetària) una mica posterior i menys agressiva que la prevista en les expectatives del mercat per a aquest any".

La presidenta del BCE va dir que en el consell de govern hi va haver "consens" que han de "continuar depenent de les dades, en lloc de fixar-se en cap tipus de calendari en particular".