La CNMV exigeix conèixer els accionistes de Scranton

La companyia té 10 dies per aclarir la seva relació amb el vehicle inversor que Gotham ha posat en el punt de mira

La CNMV exigeix conèixer  els accionistes de Scranton

JUAN CARLOS LOZANO

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS LOZANO

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) exigeix a Grifols conèixer tots els inversors que són a Scraton, segons fonts coneixedores de la situació. Aquesta societat patrimonial va ser assenyalada pel fons baixista Gotham City a l’informe publicat dimarts i que va fer caure fins a un 26% la cotització de la companyia aquell dia. El fons va assegurar que aquesta societat es va utilitzar per "maquillar" la comptabilitat del grup per reduir el deute que mostren als inversors.

Els directius de Grifols van confessar durant la conferència oferta als inversors que la Comissió Nacional del Mercat de Valors els ha donat un termini de 10 dies per aclarir la seva relació amb Scranton, el vehicle inversor que Gotham City ha posat en el punt de mira. La farmacèutica va al·legar que dels 22 inversors de la patrimonial només tres són membres de la família Grifols.

El grup català va rebutjar de ple totes les acusacions de Gotham. Es va recolzar en el fet que els seus comptes són públics i estan auditats i ratificats per KPMG. Amb l’objectiu de transmetre transparència i confiança al mercat, l’empresa va celebrar una conferència telefònica ahir en què va respondre directament a les preguntes dels inversors. El conseller delegat, Thomas Glanzmann, es va comprometre a millorar la governança i la comunicació.

Durant aquest conclave telefònic en què va participar la plana major de la companyia (Alfredo Arroto, Víctor Grifols, Raimon Grifols i Thomas Glanzmann), es van abordar qüestions com el voluminós deute del grup i la venda de part de la filial xinesa de l’empresa.

"Gràcies a aquesta venda en podrem reduir una de nostra, que és un dels principals objectius i aquesta operació seguirà endavant en els pròxims mesos", va assenyalar Raimon Grifols.

Les accions de Grifols van quedar greument afectades després d’haver-se fet públic, aquest dimarts, un informe de Gotham City Research, que acusava la companyia de manipular els seus comptes. El fons, conegut per analitzar les empreses a la recerca d’irregularitats, afirma que la catalana hauria amagat part del seu deute i que actualment el valor real de les seves accions "és pròxim a zero". El grup va negar "categòricament" aquestes acusacions i, tot i que va ser sobre la taula, la Comissió Nacional del Mercat de Valors es va negar també a suspendre la seva cotització.

Anunci d’accions legals

Notícies relacionades

Gotham City Research va saltar a la fama fa 10 anys per tombar Gowex i destapar l’escàndol financer pel qual l’empresari Jenaro García va acabar compadint davant la Justícia acusat de frau. Ara, apunten cap a Grifols. "Creiem que no s’hauria d’invertir en aquestes accions", assenyala l’informe. "Els estats financers consolidats de Grifols i els controls interns sobre la informació financera són robustos i estan subjectes a auditories anuals periòdiques i rigoroses", replica la companyia.

Només un dia més tard, la farmacèutica anunciava accions legals contra Gotham, i la convocatòria dels inversors. Aquesta maniobra li servia per reflotar les seves accions, que van arribar a caure fins a un 50% al conèixer-se l’informe –un 25,91% al tancament de sessió de dimarts–, i un 40% a Wall Street. La rèplica de la companyia aconseguia alçar els seus cotitzats en el selectiu espanyol un 12%. n