El BCE avaluarà la resposta dels bancs als ciberatacs

L’examen s’aplicarà a 109 de les 113 grans entitats europees, de les quals 28 se sotmetran a un test ampliat

El BCE avaluarà la resposta dels bancs als ciberatacs
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar ahir que sotmetrà 109 dels 113 grans bancs europeus que supervisa a una prova de resistència sobre "ciberresiliència" aquest any. L’exercici avaluarà la resposta i recuperació de les entitats davant un ciberatac, en lloc de la seva capacitat per evitar-ho, segons ha explicat el Mecanisme Únic de Supervisió (MUS) de l’autoritat monetària en una nota. Les conclusions principals de l’exercici es comunicaran a l’estiu del 2024.

La prova partirà d’un escenari en què un ciberatac ha aconseguit alterar les operacions diàries de les entitats. "Les entitats posaran a prova les seves mesures de resposta i recuperació, inclosos l’activació de procediments d’emergència i plans de contingència i el restabliment de les seves operacions normals. Els supervisors avaluaran posteriorment en quina mesura les entitats poden fer front a aquest escenari", va explicar l’organisme presidit per Christine Lagarde.

Com a part de l’exercici, 28 bancs se sotmetran a una avaluació ampliada, en què presentaran informació addicional sobre com van respondre al ciberatac. El BCE va explicar que l’esmentada mostra inclou diferents models de negoci i àmbits geogràfics per oferir un "reflex representatiu del sistema bancari de la zona euro i garantir una coordinació eficient amb altres activitats de supervisió".

Notícies relacionades

El MUS ha explicat que serà un exercici "fonamentalment qualitatiu" i no tindrà impacte en el capital que es recomana tenir cada a entitat per sobre dels requisits obligatoris. No obstant, va precisar que la informació que s’obtingui s’utilitzarà per a l’avaluació supervisora més àmplia del 2024. "Els supervisors analitzaran les conclusions que s’extreguin amb cada entitat en el marc del procés d’avaluació supervisora del 2024, que examina el perfil de risc individual de cada entitat", va apuntar.

El BCE fa anualment proves de resistència amb finalitats de supervisió i participa cada dos anys en una prova de resistència a escala de la Unió Europea coordinada per l’Autoritat Bancària Europea. En els anys en què no s’efectuen proves a escala de la UE, el BCE fa una prova de resistència centrada en un tema específic.