La sequera i la inflació impulsen la pujada de la factura de l’aigua

Després d’una dècada congelat, a Barcelona i les seves ciutats veïnes al novembre es va aprovar un important increment del preu

La sequera i la inflació impulsen la pujada de la factura de l’aigua
4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

¿Quant s’apuja el preu? /

Després d’anys de congelació o lleugeres oscil·lacions, el rebut de l’aigua pujarà un 11,6% a Barcelona. A uns altres 22 municipis metropolitans proveïts per Aigües de Barcelona, la tarifa augmentarà entre el 14% i el 16%. En números absoluts, com va avançar EL PERIÓDICO, l’augment equivaldrà a uns 2,5€ al mes de mitjana. En un rebut bimestral provocarà que la factura costi uns cinc euros més de l’habitual fins ara.

Les raons de la pujada /

És la pujada de l’aigua "més important dels últims anys", segons Martín Gullón, director de Cicle de l’Aigua de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). ¿Per què creix tant el 2024? La part de la factura que puja és la que correspon al subministrament d’aigua, que inclou la compra d’aigua a ATL (Ens d’Abastament d’Aigües Ter-Llobregat, dependent de la Generalitat de Catalunya), que va apujar la tarifa un 30%. Els tractaments i distribució de què s’encarrega Aigües de Barcelona també pugen, al voltant d’un 24%.

ATL, en els seus motius, esgrimeix que les dessalinitzadores estan produint a la seva màxima capacitat, la pujada del preu de l’energia, el pitjor estat de l’aigua per la sequera que obliga nous tractaments, l’increment de l’IPC i la disminució del consum d’aigua. Aigües de Barcelona, que comparteix la majoria dels arguments amb ATL, suma altres raons. La companyia defensa que gasta més en potabilitzar a Sant Joan Despí, la planta que tracta l’aigua regenerada barrejada amb el cabal del Llobregat, i que utilitza més productes químics per aconseguir una qualitat adequada. A la llista de motius, inclouen l’augment d’inversions per la seva part per fer front a la sequera amb nous pous o reparacions de canonades.

¿Quan i on entrarà en vigor la nova tarifa? /

El Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar el 28 de novembre l’actualització de tarifes de l’aigua a Barcelona i 22 ciutats metropolitanes. La previsió és que els nous preus cobrin vigència a partir de març, quan després del corresponent període d’al·legacions s’emprengui l’aprovació definitiva. En la resta de ciutats de l’àrea de Barcelona, entre les quals destaca Sant Cugat, l’actualització de tarifes és encara una incògnita, ja que, amb concessions caducades, el model de gestió de l’aigua fa tres anys que està als llimbs i aquests mesos l’AMB i els ajuntaments negocien sobre quina fórmula adoptar.

La qüestió clau és que aquests municipis han gestionat fins ara el servei de l’aigua pel seu compte, amb base a la seva heterogènia sobirania local i a través de concessionàries (Sorea, Aqualia i empreses públiques locals) alienes a l’àmbit d’actuació de l’AMB, protagonitzat per ABEMCIA (Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, S.A.), participada en un 85% per capital privat (70% Aigües de Barcelona, AGBAR, i 15% Criteria Caixabank) i en el 15% restant pel mateix AMB. Això explica que a aquestes 13 ciutats no se’ls apliqui de moment el nou increment.

¿Com es calcula la factura? /

A Barcelona i els altres 22 municipis metropolitans on ara puja l’aigua, el preu del subministrament que dur a terme l’empresa mixta ABEMCIA, que inclou el de la distribució en alta d’ATL i que al seu torn es configura per una quota fixa (segons el tipus de vivenda) i una altra variable en funció del consum, tan sols és un dels sis elements que integren la factura.

A més del component subministrament, el consumidor paga a la factura per cinc conceptes més: el cànon de l’aigua, que depèn de l’Agència Catalana de l’Aigua (Generalitat); la tarifa del clavegueram (que aprova cada ajuntament); l’IVA; i dos tributs: el Tribut Metropolità de l’AMB, que queda congelat aquest 2024, i una taxa de recollida de residus que aprova cada ajuntament.

Segons dades d’Aigües de Barcelona, que són de finals del 2021 però la tendència dels quals continua vigent, els esmentats components representen el següent impacte a la factura final: les taxes que corresponen a l’Ajuntament de Barcelona (clavegueram i residus) signifiquen entorn del 23% de la factura; el subministrament d’Aigües de Barcelona, al voltant del 22%; el tribut de l’AMB equival a un 21% de la factura; el cànon de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a un 13,4%; la compra de l’aigua a ATL representa entorn del 10%; l’IVA i altres tributs de l’Agència Tributària ocupen un 9%; i "altres conceptes" són un 0,8% de la factura.

¿Com es visualitza un exemple de factura? /

Notícies relacionades

En el seu estudi de preus de l’aigua a Catalunya de l’any 2022, l’Observatori del preu de l’ACA publica l’estructura d’una factura tipus de l’aigua a Barcelona per facilitar la comprensió ciutadana. L’exemple concret està elaborat amb una projecció de consum de 12 m3/mes i una vivenda de tipus C, que contempla l’ús d’aixeta, rentaplats, rentadora, vàter, rentamans, banyera i bidet. L’estructura de l’esmentada factura es compon dels sis elements analitzats en aquest article: el subministrament (amb quota fixa i variable); el cànon de l’aigua; la tarifa de clavegueram; l’IVA; i els dos tributs sobre residus: el metropolità, relatiu al tractament, i el municipal de l’Ajuntament de Barcelona, destinat a la recollida selectiva.

n