Les gasolines acomiaden el 2023 en mínims anuals

El preu mitjà del litre de gasolina s’ha reduït el 0,32% fins als 1,531 euros

Les gasolines acomiaden el 2023 en mínims anuals

EL PERiÓDICO

2
Es llegeix en minuts
EL PERiÓDICO

L’any s’acomiada amb els preus dels carburants en mínims anuals, després d’acumular un nou descens. Des del setembre passat, la baixada és del 15%. El preu mitjà del litre de gasolina s’ha reduït el 0,32% respecte a la setmana passada, fins als 1,531 euros, segons es desprèn del Butlletí Petroler de la Unió Europea (UE). Aquests nivells de preus no es veien des de finals de l’any passat, quan encara era vigent la bonificació de 20 cèntims per litre aprovada pel Govern.

Per la seva banda, el gasoil ha encadenat la seva dotzena setmana consecutiva de descensos, amb una baixada del 0,6% respecte a la setmana anterior, fins als 1,492 euros el preu mitjà del litre. Així, el litre de dièsel suma un descens del 13,1% en el seu preu des de principis d’octubre i cau a uns nivells que no es veien des de finals del mes de juliol.

Amb aquesta espiral baixista, el preu del litre de gasolina es manté per sota dels nivells en què se situava abans de l’esclat de la invasió russa d’Ucraïna –1,592 euros per litre–, que va començar el 24 de febrer del 2022. En el cas del gasoil, encara es manté per sobre del preu de llavors –1,479 euros per litre.

A més, aquestes caigudes continuen allunyant encara més els dos carburants dels màxims que van registrar l’estiu del 2022, al juliol, quan la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil als 2,1 euros. Malgrat aquests descensos, amb els preus actuals, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres de gasolina té un preu de 84,2 euros, uns 8 euros més que en les mateixes dates del 2022, quan ascendia a uns 76,1 euros, incloent-hi el descompte de 20 cèntims per litre vigent en aquell moment.

Per als vehicles de dièsel, omplir un dipòsit mitjà (55 litres) suposa un desemborsament de 82 euros, uns 3 euros més que en el mateix període del 2022, moment en què el preu era de 79,3 euros tenint en compte el descompte.

L’any passat, per l’escalada en el preu dels carburants a causa de la crisi energètica provocada pel conflicte bèl·lic, era vigent la bonificació mínima de 20 cèntims per litre de combustible per a tots els ciutadans aprovada pel Govern dins del seu pla de resposta a l’impacte de la guerra a Ucraïna. Igualment, amb aquesta, el dièsel suma 44 setmanes seguides per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual anterior a la invasió russa d’Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil fos més car que el de la gasolina de manera continuada des de l’agost del 2022 fins a mitjans de febrer d’aquest any, quan es va trencar la dinàmica.

Notícies relacionades

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la seva cotització específica (independent de la del petroli), l’evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l’evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la UE, situada en 1,670 euros el litre, i de l’eurozona, amb un preu mitjà d’1,717 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE.

Temes:

Benzina Govern