Milers d’autònoms hauran de tornar un total de 550 milions

Uns 300.000 treballadors per compte propi haurien rebut prestacions a causa de la pandèmia sense complir els requisits

Milers d’autònoms hauran de tornar un total de 550 milions

ROSA MARÍA SÁNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Tribunal de Comptes ha detectat nombrosos incompliments i incidències en la concessió de les prestacions extraordinàries per cessament d’activitat que es va posar en marxa de manera urgent el març del 2020 com a mesura d’ajuda per als autònoms més afectats per les conseqüències de la pandèmia i del confinament.

Segons l’informe publicat ahir per l’organisme, la suma de les ajudes indegudes que van poder rebre el 2020 uns 300.000 autònoms que no complien les condicions exigides ascendeix, en principi, a 547,1 milions d’euros. El Tribunal recomana que s’iniciï el procediment de revisió de les resolucions provisionals que es van adoptar el 2020 i que, quan correspongui, es procedeixi al reintegrament de les prestacions indegudament percebudes. En tot cas, l’informe admet que algunes de les irregularitats detectades per l’organisme podrien quedar reparades durant la revisió.

Als ulls del Tribunal de Comptes, aquesta prestació extraordinària –que va arribar a gairebé 1,5 milions d’autònoms i que va suposar més de 5.000 milions d’euros en diners públics– va resultar eficaç, en la mesura que va aconseguir el manteniment en l’ocupació dels treballadors autònoms en les circumstàncies extremes del confinament, que era el fi per al qual va ser concebuda. Per contra, el tribunal remarca que la seva gestió va ser ineficient, com mostren les incidències i els incompliments detectats.

Incompliments

Notícies relacionades

El Tribunal de Comptes explica que, almenys, 125.000 autònoms, que van rebre 119,5 milions en prestacions per cessament, incomplien requisits legalment exigits, com estar dau d’alta en la Seguretat Social o estar al corrent del pagament de les quotes, per exemple. Molts d’aquests casos obeeixen a incidències en el procediment de reconeixement, gestió i control d’aquesta prestació (duplicitats i incompatibilitats).

En segon lloc, l’organisme ha trobat que gairebé el 20% dels beneficiaris, uns 156.000 autònoms, la prestació del qual va ser reconeguda com a conseqüència de la suspensió de la seva activitat, tenien associat un codi de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE) que no estava recollit al llistat orientatiu d’activitats econòmiques efectivament suspeses per les mesures extraordinàries de confinament que va adoptar el Govern el març del 2020. L’import net de les prestacions percebudes per aquest collectiu de beneficiaris ascendeix a més de 386 milions. El tribunal admet que, malgrat estar donat d’alta en un codi d’activitat que no figurava al llistat inicial, aquests beneficiaris podrien tenir dret a la prestació sempre que s’aportés la documentació necessària.

Temes:

Govern