La renda garantida es revaloritzarà cada any a Catalunya

El president de la Generalitat arriba a un preacord amb la patronal i els sindicats

La renda garantida es revaloritzarà cada any a Catalunya

gabriel ubieto

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va preacordar ahir amb les patronals i els sindicats revaloritzar automàticament cada any l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), segons van confirmar fonts coneixedores de les converses a EL PERIÓDICO. Aquesta és la referència per revisar subsidis com la renda garantida de ciutadania (RGC) o el bo de lloguer jove, entre d’altres, i que fins ara depenia de la discrecionalitat de cada Executiu. Aragonès es dona de marge el primer semestre del 2024 per consensuar els mecanismes sobre els indicadors amb què es revaloritzarà aquesta renda mínima.

Els ingressos aniran pujant

La revalorització automàtica de l’IRSC donarà tranquil·litat als beneficiaris i una garantia que els seus ingressos aniran pujant, amb major o menor intensitat. I és que durant l’última dècada aquest indicador va estar congelat i no va ser fins a l’any passat que, després d’un acord similar amb patronals i sindicats, el Govern d’Aragonès es va avenir a revaloritzar-lo. Per a l’any que ve les parts han pactat incrementar-lo un 4%, segons va avançar l’agència Efe i va confirmar aquest mitjà. La quantia de l’IRSC arribarà així als 639,2 euros mensuals o als 8.949 euros anuals.

Notícies relacionades

Aquest és un dels pactes tancats ahir entre Govern i agents socials, que els màxims representants rubricaran avui en un acte protocol·lari al Palau. Allà el president mirarà d’escenificar un consens de mínims de cara als pressupostos del 2024 i armar-se de legitimitat per prosseguir les negociacions amb els partits polítics, reeditant el guió de l’any passat, quan va aconseguir el suport del PSC i els Comuns als seus comptes.

En aquesta línia, la Generalitat també s’ha compromès a, si aconsegueix lligar primer aquesta qüestió amb el Govern central, obrir una comissió amb patronals i sindicats amb la idea d’estudiar conjuntament el traspàs de l’ingrés mínim vital (IMV) a Catalunya. Actualment aquesta renda mínima se solapa, en alguns aspectes, amb la catalana i Aragonès vol integrar-la juntament amb els agents socials.