Les comunitats autònomes del PP i Page declaren la guerra a Hisenda

El Govern socialista de Castella-la Manxa també carrega contra la "negociació bilateral" amb Catalunya i no descarta una batalla judicial

Les comunitats autònomes del PP i Page declaren la guerra a Hisenda

PALOMA ESTEBAN ISABEL MORILLO

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban
Isabel Morillo

Un any i mig després de l’últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), les onze comunitats del PP van assistir a la reunió convocada pel Ministeri d’Hisenda elevant la veu de forma unànime pel tracte "singular" a Catalunya i denunciant que el Govern mantingui amb aquesta comunitat una negociació bilateral. No només es van queixar els populars, el conseller d’Hisenda de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz Molina, també va carregar amb duresa contra aquest "privilegi" per a Catalunya. Des del Govern del socialista Emiliano García-Page van advertir que utilitzaran "totes les eines jurídiques" al seu abast per evitar que aquesta relació bilateral es produeixi. "Hi estem totalment en contra", va advertir el titular socialista, que va matisar les seves paraules després de sentir la ministra, assegurant que havia dissipat "els seus dubtes".

La ministra d’Hisenda i vicepresidenta quarta del Govern, María Jesús Montero, va afirmar durant la trobada que l’Executiu de Pedro Sánchez "no està negociant" el finançament autonòmic de manera bilateral amb Catalunya. És el missatge que ha traslladat, malgrat l’acord firmat entre PSOE i ERC i Junts, i en contra de la versió dels partits polítics catalans. Sobre la condonació del deute a les autonomies, Montero ha ajornat aquest debat al mes de gener vinent. En roda de premsa, Montero va confirmar que no hi ha hagut cap reunió encara amb la Generalitat, tot i que no va descartar que pugui haver-n’hi en el futur. A més va allargar la mà al PP per arribar a un acord que permeti reformar el model de finançament autonòmic.

El missatge de la ministra no va dissipar els recels dels consellers autonòmics del PP. La consellera madrilenya d’Hisenda, Rocío Albert López-Ibor, va explicar que diverses comunitats li han demanat explicacions sobre aquesta negociació bilateral i la ministra ha volgut que constés en acta "que no hi ha cap negociació bilateral amb Catalunya". "La ministra ha dit que no és cert. Algú no està dient la veritat", hi va afegir la consellera d’Hisenda d’Andalusia, Carolina España, remarcant que la titular catalana havia excusat la seva assistència assegurant que ja té una via de negociació oberta amb el Govern. "La Generalitat ja té oberta una negociació per aconseguir un finançament singular per a Catalunya", van assegurar fonts de l’Executiu català per explicar l’absència de la consellera al CPFF. El conseller d’Hisenda de Múrcia, Luis Alberto Marín, va qualificar de "sorprenents" les paraules de Montero, i la titular d’Extremadura, Elena Manzano, va censurar que hi hagi "comunitats de primera i de segona".

Fora de l’ordre del dia

Notícies relacionades

Els consellers d’Hisenda, amb majoria absolutíssima dels populars –només hi ha dos consellers socialistes: Astúries i Castella-la Manxa–, van deixar clar que posarien sobre la taula el pacte polític que suposa la condonació de 15.000 milions d’euros del deute a Catalunya i l’acord perquè aquesta comunitat rebi "un tracte singular" en matèria de finançament autonòmic. L’absència de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix (ERC), que exhibeix així que no estan disposats a debatre en un fòrum multilateral, ha donat munició als consellers del PP, que van assegurar sortir de la reunió "decebuts" i "preocupats".

La consellera d’Economia i Hisenda d’Andalusia, Carolina España, va advertir que aquesta absència és una "falta de respecte a la resta de comunitats i al CPFF. Es posa de manifest que quan hi ha acords bilaterals es trenca la igualtat entre espanyols i el principi de solidaritat entre les comunitats autònomes", va advertir.

Temes:

Govern PSOE