Treball planteja un SMI de 1.123 € que la patronal i els sindicats refusen

Les centrals consideren insuficient la pujada d’un 4% i recorden que el cistell de consum ha pujat per sobre de l’IPC

Treball planteja un SMI de 1.123 € que la patronal i els sindicats refusen

GABRIEL UBIETO

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Treball va plantejar formalment ahir a la patronal i als sindicats que vol apujar el salari mínim interprofessional (SMI) el 2024 dels actuals 1.080 euros a 1.123 euros. Un increment del 4% que ni acontenta la patronal, per excessiu, ni els sindicats, per insuficient, tal com van manifestar ahir després de finalitzar la que va ser la segona reunió del diàleg social sobre aquesta qüestió.

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, es va mostrar optimista per arribar a un acord tripartit, reacció que contrasta amb la insatisfacció que van manifestar els seus interlocutors i el rebuig per part del Ministeri d’Hisenda a mesures de suport complementàries per facilitar l’acord.

Les parts no van donar per tancades les negociacions, de moment no hi ha data per a una nova trobada i el Govern haurà de consensuar una postura comuna les pròximes setmanes, amb l’objectiu de tenir la pujada publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) abans del 31 de desembre. Si bé l’aprovació podria ser posterior i amb caràcter retroactiu.

Tres milions de treballadors estan pendents de la decisió final que prengui l’Executiu junt amb els agents socials. El Ministeri de Treball ha posat per primera vegada sobre la taula els seus números, tot i que ja havia insinuat que estudiava un increment en la línia de l’IPC mitjà registrat actualment. La postura de Díaz és clara: l’increment serà del 4% i ara el debat està més a determinar si aquesta pujada ve acompanyada o no d’ajudes a les empreses que l’apliquin.

Aquest increment del 4% no acontenta ni la patronal ni els sindicats. "És la proposta de la patronal", va recriminar a Yolanda Díaz el vicesecretari general d’UGT, Fernando Luján. Des de les centrals li reclamen un increment més garantista dels treballadors, argumentant que el cistell de consum ha pujat per sobre de l’IPC mitjà i que els perceptors de l’SMI són especialment sensibles a increments d’aquests preus. Això es traduiria en una pujada de prop del 5%, segons va manifestar la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente.

Pugna entre Treball i Hisenda

Notícies relacionades

Els empresaris havien ofert, incialment, apujar el salari mínim un 3%, si bé s’obrien a flexibilitzar la seva postura si el Govern posava diners a sobre de la taula per compensar l’increment de despesa que això suposa per a les contractes públiques. "Hem tornat a posar sobre la taula els plantejaments que vam portar ja en la primera reunió, que tenen a veure, en especial, amb la necessitat d’indexar els contractes públics a l’SMI", afirmen fonts de la CEOE. Aquí els sindicats es van obrir a fer pinça amb els empresaris, ja que els suposa un alt volum de conflictes laborals de difícil solució en sectors d’alta licitació pública, com per exemple la neteja d’edificis públics o la jardineria.

Treball està valorant quin marge pot pactar amb el Ministeri d’Hisenda per concedir ajudes puntuals en contractes a què la pujada de l’SMI els incrementi substancialment el cost. S’obre a intervencions puntuals, però per poder oferir-les primer haurà de consensuar-les amb el Ministeri d’Hisenda. n

Temes:

Hisenda IPC