FEDER
Per què Europa presta 430 milions d’euros a la Generalitat de Catalunya?
El Govern signa amb el Banc Europeu d’Inversions l’operació de finançament més important des del 2010
La consellera Mas Guix i el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho Félix, durant la signatura del préstec /
El Banc Europeu d’Inversions ha autoritzat la concessió d’un préstec de 430 milions d’euros a la Generalitat de Catalunya, del qual ja s’ha signat un primer tram de 180 milions. Amb aquests recursos es finançaran inversions previstes al Programa del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2021-2027, una part de les quals assumeix la Generalitat.
En concret, el préstec es destinarà a projectes estratègics en diverses àrees d'activitat, entre les quals destaquen la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+i), l'ús i gestió de l'aigua, la digitalització, l'eficiència energètica d'edificis públics, la protecció de la biodiversitat i la millora en l'accés als serveis de salut públics dels grups en situació de vulnerabilitat, entre altres àmbits. Unes inversions totalment alineades amb les prioritats de política pública del BEI: innovació, digitalització i capital humà, energia sostenible i recursos naturals, i ciutats i regions sostenibles.
La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha detallat que l’acord entre la Generalitat i el BEI és “l’operació de finançament més important des de l’any 2010” amb les institucions europees i ha remarcat que és una prova que “les principals institucions europees confien en la solvència de l’economia de Catalunya i en el Govern de la Generalitat”. En aquest sentit, ha indicat que els 430 milions d’euros permetran impulsar “projectes estratègics per a Catalunya” relacionats amb el reforç als equipaments de recerca, amb la descarbonització del transport o amb la regeneració de l’aigua, “un instrument cabdal per a la lluita contra la sequera”. En definitiva, “inversions que es traslladaran en millores per a la ciutadania de Catalunya en els propers anys”, ha assegurat.
Per la seva banda, el vicepresident del BEI, Ricardo Mourinho, ha posat en relleu que la signatura d’aquest acord amb la Generalitat és “una contribució específica a objectius transversals del BEI com l'acció climàtica i la sostenibilitat mediambiental, el finançament aposta per enfortir la transició verda i la competitivitat en nombrosos sectors”.
La signatura per als 250 milions d’euros restants es farà efectiva a principis de l’any 2024. Amb aquests 180 milions que s’acaben de signar, la Generalitat finançarà, entre altres, inversions en quatre àmbits.
Generació fotovoltaica, regeneració de l’aigua, innovació i digitalització
En primer lloc, destinarà 23 milions d’euros a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en infraestructures de la Generalitat de Catalunya a càrrec de L’Energètica, l’empresa d’energia de la Generalitat. L’objectiu d’aquesta inversió és desenvolupar la capacitat de generació fotovoltaica dels equipaments de la Generalitat, principalment a les cobertes de les edificacions, però també en espais i infraestructures compatibles amb aquestes instal·lacions, amb la finalitat d’optimitzar el retorn de la inversió.
En segon lloc, projectes per a l’impuls de la regeneració de l’aigua com un element clau en l’economia circular i en la lluita contra la sequera. En concret, la Generalitat dedicarà 20 milions d’euros a la construcció d’Estacions de Regeneració d’Aigua per incrementar la quantitat d’aigua reutilitzada mitjançant la millora de les infraestructures de producció d’aigua regenerada, de conformitat amb el Programa de mesures del pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya 2022-2027.
Notícies relacionadesEn tercer lloc, 15 milions d’euros aniran a la compra pública d’innovació. El Programa de compra pública d’innovació de la RIS3CAT 2030 promou aquest tipus d’inversions destinades a la transformació de l’Administració Pública. Aquest programa preveu, per exemple, introduir innovacions a l’Administració per millorar l’eficiència dels serveis que presta a la ciutadania.
I finalment, 7,8 milions d’euros per a la digitalització de l’Administració Pública. La Generalitat té com a objectiu transformar, digitalitzar i millorar significativament els serveis públics, amb la finalitat tant d’optimitzar la seva prestació com d’incrementar la transparència i la seva proximitat a la ciutadania.
Per a què serveixen les inversions FEDER?
En moltes ocasions ens preguntem per a què serveixen i com es tradueixen les inversions que provenen de les institucions europees. A Catalunya tenim un exemple paradigmàtic que dona resposta a aquesta pregunta. És l’edifici de la Fundació Pasqual Maragall, guanyador d’un dels premis REGIOSTARS 2023 dins de la categoria dedicada a impulsar una Europa més competitiva i intel·ligent, gràcies a una inversió de 2,5 milions d’euros provinents del FEDER per avançar en la investigació de l’Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. L’edifici de la Fundació Pasqual Maragall està ubicat al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i és el primer projecte català que resulta guanyador dels REGIOSTARS.
- UN PILAR PER A FLICK La mutació de Raphinha
- Daniel Limones El cap policial d’Esplugues, nou director general de Policies Locals
- La ‘BCN dels 5 milions’ hauria d’anar més enllà del que necessita Barcelona"
- "L’aigua és vida, i si no hi ha vida, la gent se n’anirà"
- La comarca tindrà un "minitransvasament" de l’Ebre l’any que ve
- Fran Garagarza: "L’Espanyol no ha de tenir complexos, podem ser més feliços que el Barça"
- Ciclisme Pogacar vol ser el Coppi del segle XXI
- L’ECONOMIA BARCELONISTA El Barça espera altres socis per a la filial digital que llasta els comptes
- LA LLIGA DE LES NACIONS Espanya busca el lideratge del grup i evitar més lesions
- CRÍTICA Ravel i els clàssics en l’OBC