Segons l’OIT
750.000 persones moren arreu del món per jornades com les que denuncien obrers del Camp Nou

Treballar més de 55 hores al dia mata a tot el món 745.000 persones cada any. Jornades com les que denuncien empleats subcontractats a les obres del Camp Nou a EL PERIÓDICO són un dels factors de més risc que detecta l’Organització Internacional del Treball (OIT), segons el seu informe publicat aquest dilluns. Si se sumen totes les tipologies d’accidents i malalties vinculades amb el laboral, gairebé tres milions d’ocupats perden la vida cada any durant la seva jornada de treball o per malalties generades durant aquest. I és que el 6,7% de les persones que moren cada any entorn del globus ho fan a causa d’un sinistre laboral.
L’OIT ha presentat aquest dilluns a Sydney el seu document «Una crida en favor d’entorns de treball més segurs i saludables», en el marc del 23è Congrés Mundial sobre Seguretat i Salut en el Treball. En aquest insta els Estats a actuar i maximitzar els seus esforços per acabar amb els sinistres a la feina, que a Espanya es van cobrar l’any passat un total de 826 vides a Espanya, segons les dades recopilades pel Ministeri de Treball. De moment, durant els tres primers trimestres d’aquest any, l’autoritat laboral computa un total de 524 morts en accident de treball.
«Un entorn segur i saludable a la feina no és només un dret fonamental, sinó un requisit bàsic per aconeguir un creixement econòmic sostenible i inclusiu, amb el màxim de productivitat i dignitat en el treball per a tothom», afirma l’OIT en el seu document.
Des de l’entitat dirigida per Gilbert F. Houngbo alerten que els accidents laborals són només la punta de l’iceberg, ja que el gruix de persones que acaben morint per les conseqüències del seu acompliment professional és a causa de malalties que generen durant anys i anys d’exposició a aquest. Ja sigui desenvolupant un càncer, una malaltia circulatòria o una obstrucció crònica dels pulmons, entre d’altres.
I és que perdre la vida és la més fatal de les conseqüències, però no l’única fruit d’una prevenció insuficient. L’OIT estima que 395 milions de treballadors arreu del món van patir lesions laborals no mortals. En aquest sentit, la sinistralitat és molt més elevada entre homes que entre dones, ja que ells encara copen els sectors amb més perill, com la construcció o l’agropecuari.
El treball (o més aviat els riscos associats a aquest) treuen anys de vida. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’OIT han elaborat un índex que mesura quants anys de vida perden els empleats per qüestions com les lesions derivades de las eva feina (26,44 milions de dies), treballar més de 55 hores al dia (23,26 milions de dies), patir factors ergonòmics (12,27 milions de dies) o estar exposat a gasos i fums (10,86 milions de dies).
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Universitat Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Universitat ¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?
- Alejandro Valverde: "Pogacar és el candidat a la victòria, però no ho tindrà fàcil amb Vingegaard"
- Despullar un sant
- ¿Violència gratuïta o esport noble?
- Scariolo anuncia que deixa la selecció després de l’Eurobasket i posarà rumb al Reial Madrid