Demanen millores laborals

Milers d’empleats d’Amazon arreu del món protesten i van a la vaga durant el Black Friday

Milers d’empleats d’Amazon arreu del món protesten i van a la vaga durant el Black Friday

Phil Noble / Reuters

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Black Friday és una de les festes consumistes per antonomàsia. Milers de treballadors d’Amazon arreu del món han aprofitat aquest dia de descomptes i compres frenètiques per declarar-se en vaga i protestar contra les pràctiques laborals del gegant nord-americà del comerç electrònic.

Aquesta onada de descontentament entre els empleats afecta fins a 30 països dels cinc continents, entre els quals Espanya. Darrere d’aquesta iniciativa, coneguda com a ‘Make Amazon pay’ (Fes que Amazon pagui), hi ha el sindicat UNI Global. «Tots estem units en la lluita per salaris més alts, el final de quotes desraonades i una veu a la feina», ha recordat la seva secretària general, Christy Hoffman.

És habitual que els treballadors de grans companyies aprofitin el Black Friday per reivindicar els seus drets laborals i unes condicions més dignes. Aquesta festa va ser fabricada originalment als Estats Units per impulsar el consum el dia després d’Acció de Gràcies. No obstant, s’ha anat expandint pel món, gràcies en part a l’omnipresència d’Amazon, que se’n beneficia.

L’aturada contra Amazon és especialment notable a Europa, on acumula uns 146 milions d’usuaris actius. A Alemanya, un dels seus principals mercats, un total de cinc centres de distribució i més de 1.000 treballadors s’han declarat en vaga. Dos-cents més han interromput la seva activitat al centre de Coventry, al Regne Unit. També s’han declarat vagues a Itàlia i a Espanya, on CCOO va cridar a una aturada parcial per al Cyber Monday (27 i 28 de novembre), els dos últims dies dels 10 de rebaixes d’Amazon.

Millors salaris i més impostos

Notícies relacionades

Els empleats d’Amazon denuncien «abusos» per part de la multinacional fundada per Jeff Bezos. No només exigeixen millores en els salaris, sinó també que pagui els seus impostos. I és que, malgrat obtenir ingressos milmilionaris cada any, Amazon recorre a estratègies d’enginyeria fiscal per limitar la seva tributació a les arques públiques.

La campanya ‘Make Amazon pay’ també reclama a la companyia que redueixi el seu impacte mediambiental. El 2022, el gegant logístic va reduir un 0,4% les seves emissions contaminants totals. No obstant, el sindicat ha alertat que, a aquest ritme, Amazon «trigaria fins a l’any 2378 a assolir el seu objectiu declarat per al 2040 de zero emissions netes».