La Generalitat no pagarà fins al novembre la pujada salarial del 0,5% als funcionaris
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els funcionaris i el personal laboral de la Generalitat de Catalunya no cobrarà fins a la nòmina del mes de novembre l’increment salarial del 0,5% previst per compensar part de l’increment de preus. La pujada, una vegada es faci efectiva, beneficiarà els 276.000 empleats públics a càrrec de l’administració catalana. El Govern espanyol i CCOO i UGT van pactar l’any passat que si la inflació superava determinat llindar, les administracions havien de compensar part d’aquest encariment del cost de la vida amb un augment de sous de mig punt.

I la Generalitat, a preguntes d’EL PERIÓDICO, afirma que per qüestions operatives no podrà fer efectiu aquest increment en la nòmina d’octubre, sinó que els empleats públics hauran d’esperar a novembre. Des de la conselleria de Presidència insisteixen que els empleats públics rebran l’increment amb efecte retroactiu a 1 de gener, per la qual cosa hauran d’acompanyar la pujada salarial d’una pagueta compensatòria pels mesos endarrerits.

«Els terminis de programació del sistema per aplicar l’increment retributiu i calcular els retards no fan possible que arribem a aplicar l’increment en la nòmina d’octubre, però ho farem al novembre. En tot cas, té efectes retroactius de l’1 de gener del 2023», apunten fonts de la Presidència.

El Ministeri d’Hisenda, per la seva banda, evita concretar si abonarà els pagaments a l’octubre o haurà d’esperar al novembre també. Actualment hi ha reunions previstes entre el departament dirigit per la ministra en funcions, María Jesús Montero, i les centrals, ja que si la partida pressupostària necessària per pagar l’augment no es desbloqueja abans del 10 de novembre, els empleats públics de l’Administració General de l’Estat (AGE) hauran d’esperar a la nòmina de novembre.

Notícies relacionades

Aquest dijous l’INE ha publicat les dades de l’IPC de setembre, que situen la inflació en el 3,5%. L’acord pactat entre Hisenda i els sindicats contemplava que si la suma de l’IPC del 2022 i de la dada del mes de setembre superava el 6%, el sou dels empleats públics havia de pujar un 0,5% més, que s’afegia a l’increment del 2,5% de base que ja regeix des de principis d’any.

Encara queden pendents d’una altra possible pujada salarial del 0,5%. Aquesta està vinculada a l’evolució del PIB i s’activarà si el PIB nominal d’aquest any acaba sent igual o més elevat que el previst pel Govern espanyol en els últims Pressupostos generals de l’estat. Ara bé, fins al mes de febrer del 2024 aquesta dada, oficialitzada pel Banc d’Espanya, no estarà disponible.