Feina polèmica

¿Quin és el sou d’un controlador aeri?

Barcelona: ¿Quin és el sou mínim per arribar a final de mes?

¿Quin és el sou d’un controlador aeri?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La feina de controlador aeri implica una gran responsabilitat, tot i que es va convertir en una de les més discutides des de la vaga que van portar a terme el 2010, per la qual es va decretar el primer estat d’alarma de la història d’Espanya. 

A continuació, us expliquem quines funcions exerceix un controlador aeri i quant pot guanyar

¿Què fa un controlador aeri?

Les tres categories de controlador són de torre, d’aproximació i de ruta, que se subdivideixen en cinctipus: el controlador d’autoritzacions (DEL) –que és qui dona les autoritzacions de Pla de Vol a les aeronaus sortints–, el controlador de terra (GND) –que guia l’aeronau «a terra» pels carrers de rodatge (TWY-Taxiway)–, el controlador de torre (TWR) –que autoritza a l’aeronau aterrar o enlairar-se–, el controlador d’aproximació –que controla l’espai aeri i maneja els trànsits que surten i arriben a un o més aeroports– i el controlador de ruta o àrea (ACC) –que controla la resta de l’espai aeri–.

Ser controlador aeri implica tenir en compte infinitat de factors, com ara el clima o el trànsit a la pista de l’aeroport. En línies generals, les seves funcions són autoritzar als pilots el seu enlairament o aterratge, agilitzar el trànsit a la pista, donar les instruccions pertinents perquè els pilots puguin maniobrar amb seguretat i assegurar que es mantingui la distància de separació entre avions

Així mateix, està en contacte constant amb altres controladors aeris i s’assegura que no entri cap avió sense autorització a l’aeroport, i també en supervisa l’espai aeri.

¿Quant guanya un controlador aeri?

El salari del controlador aeri varia segons la dependència a la qual pertanyi o si es tracta d’una empresa pública o privada. A més, també cal tenir en compte l’antiguitat i altres complements, com ara si té algun càrrec directiu.

Si ens basem en el conveni del 2022, els controladors aeris guanyen entre 34.715,76 (si pertanyen a les dependències del grup 8) i 83.172,72 euros bruts a l’any (si pertanyen a les dependències del grup 1), és a dir, entre euros 2.892,98 i 6.931,06 euros bruts al mes.

Notícies relacionades

En el cas dels caps de sala, el sou se situa entre els 103.038,36 euros bruts a l’any –o 8.586,53 euros bruts al mes– si és un cap de sala de dependències del grup 1, i els 86.483,40 euros bruts a l’any –o 7.206,95 euros bruts mensuals– si es tracta d’un cap de sala en torre de dependències del grup 4.

Per la seva banda, els caps de divisió cobren entre els 111.350,28 euros bruts anuals –9.279,19 euros bruts mensuals– si són en dependències del grup 1, i els 82.183,08 euros bruts per any –6.848,59 euros bruts al mes– si són en dependències del grup 5.