Salaris

¿Quant guanya un jutge a Espanya?

Els complements poden incrementar considerablement els ingressos dels magistrats

¿Quant guanya un jutge a Espanya?
2
Es llegeix en minuts
Estela Martín

Els jutges tenen un llarg camí per poder exercir. Així, per exercir les aptituds i tenir la responsabilitat de dictar les sentències, els càrrecs judicials han de preparar-se amb temps per poder acabar els estudis amb èxit. Així, la mitjana està en quatre anys i vuit mesos d’estudi, segons dades del Consell General del Poder Judicial i Opositatest.

Així, després de l’esforç teòric, arriba el procés de pràctiques de mínim quatre mesos dictat per llei, en les quals exerceixen funcions d’auxili i col·laboració al costat de titulars dels òrgans.

Notícies relacionades

Però els jutges espanyols són els que menys cobren a Europa respecte a Alemanya, França o Itàlia. En canvi, en països com Suïssa, el sou dels jutges pot arribar fins i tot a triplicar els ingressos que reben els magistrats a Espanya, segons l’informe European judicial systems CEPEJ Evaluation Report, publicat per la Comissió Europea.

¿Quant cobra un jutge a Espanya?

  • El sou dels jutges a Espanya està format per dos apartats: les retribucions bàsiques (el sou i l’antiguitat) i les competències (complement de destinació i específic). Així, la retribució fixada en els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2021 (pàgina 46) com a salari base per als membres de la carrera judicial és de 19.680,36 euros anuals en 12 mensualitats, cosa que suposa 1.640,3 euros al mes. Per cada trienni d’antiguitat, els magistrats cobren 46,74 euros.

  • També, tenen dret a percebre dues pagues extraordinàries al juny i el desembre. I l’import de cada una d’elles equival al sou mensual i antiguitat reconeguts, tal com recull la llei 15/2003, de 26 de maig, reguladora del règim retributiu de les carreres judicial i fiscal.

  • El complement per localitat pot variar entre els 1.982,04 euros mensuals –en localitats com Huelva o Logronyo– fins als 2.452,69 euros mensuals –a Madrid o Barcelona–. Però també varia en funció del càrrec que ocupi dins de la carrera judicial. 

  • El complement específic segons la «responsabilitat del càrrec, formació, complexitat o plus de feina penosa» pot oscil·lar entre els 91 euros i els 1.751,55 euros per al president de l’Audiència Nacional.

  • I el complement de feina penosa, el qual s’adjudica en funció de les condicions en les quals es desenvolupa la feina, se situa entre els 276,04 euros i els 628,30 euros mensuals en funció de les tasques que exerceixin els jutges.

Per tant, els complements poden arribar a augmentar el salari dels jutges fins a 50.000 euros mensuals. Per tant, depenent del càrrec, localitat, grau de feina penosa i altres complements, el salari base de 1.640,3 euros al mes pot augmentar considerablement.

Temes:

Salaris