Oli d’oliva i gasolines porten la inflació al 2,6% a l’agost

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació va escalar tres dècimes a l’agost, fins al 2,6%, segons les dades de l’índex de preus de consum (IPC) que ha publicat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que confirmen l’indicador avançat que va anticipar el mateix organisme el 30 d’agost. En relació amb el mes de juliol, l’IPC va pujar a l’agost el 0,5%, en taxa mensual.

L’encariment dels carburants i combustibles, els preus dels quals van pujar el 5% respecte al mes de juliol, es va convertir en el principal factor que va fer repuntar la inflació a l’agost per segon mes consecutiu, des del mínim anual de l’1,9% anotat al juny. Si es comparen amb el mateix mes de l’any passat, els preus dels carburants es van situar a l’agost en un nivell el 3,8% per sota respecte als que existien el 2022.

L’oli d’oliva també va contribuir al repunt de la inflació, amb una pujada mensual del 8,7% que fa que el litre sigui ara un 52,5% més car del que ho era fa un any.

Els preus de l’electricitat també van pujar respecte al mes de juliol (el 0,6%). Però es van incrementar menys que l’agost del 2022, i això fa que la caiguda anual dels preus s’hagi intensificat i que ja sigui del 49,6%

El grup d’aliments i begudes no alcohòliques, per la seva banda, van anotar una pujada mensual del 0,2, la qual cosa deixa en el 10,5% la seva inflació anual, tres dècimes per sota respecte al 10,8% de juliol, i per sota del sostre del 16,6% al qual es va arribar al febrer.

Notícies relacionades

Si es descompten els preus més volàtils de l’energia i dels aliments no elaborats, l’anomenada inflació subjacent va cedir una dècima respecte a juliol i es va situar en el 6,1%.

Les previsions per als pròxims mesos dels serveis d’estudis i del mateix Govern inclouen que el lleuger repunt de la inflació de l’agost es mantindran fins a finals d’any per acabar amb una taxa mitjana lleugerament per sobre del 3%. En tot cas, des del Govern es valora que Espanya es consolida com l’economia amb més creixement i menys inflació de la zona euro, la qual cosa –afegeixen al ministeri de Nadia Calviño– beneficia la competitivitat de les nostres empreses i també el poder adquisitiu dels salaris. L’INE situa l’IPC harmonitzat (IPCA) de l’agost en el 2,4%, molt per sota de la taxa del 5,3% que s’anticipa per al conjunt de la zona euro.