Mercat immobiliari

¿Què és una hipoteca mixta i com funciona?

¿Com serà el 2023 per als hipotecats?

Aquests crèdits van desaparèixer de les entitats bancàries el 2016 per l’euríbor negatiu, però han ‘renascut’ i ofereixen millors condicions que els préstecs a tipus variable

¿Què és una hipoteca mixta i com funciona?
2
Es llegeix en minuts

Davant la pujada dels tipus d’interès, els últims mesos s’ha produït una tornada de les hipoteques mixtes. L’oferta d’aquests crèdits va desaparèixer de les entitats bancàries el 2016, quan l’euríbor es va posicionar en valors negatius. Desconeguda per molts i amb l’índex de referència més utilitzat en les hipoteques per sobre del 3%, la seva contractació va suposar més del 35% dels préstecs el desembre del 2022, segons dades de l’assessor hipotecari iAhorro. ¿Què és una hipoteca mixta i com funciona?

Com el seu nom indica, aquest producte és una combinació de les característiques d’una hipoteca de tipus fix i les d’una de tipus variable. Durant els primers anys, concretament entre 5 i 15 anys, el client paga sempre la mateixa quota. Posteriorment, la quantia varia en funció de l’euríbor.

Interessos més baixos que als préstecs variables

Respecte als interessos que s’han de pagar, els de les hipoteques mixtes d’aquestes entitats voregen el 2,5% TIN, mig punt per sota del 3% de les hipoteques fixes. Per això els clients temorosos amb l’evolució de l’euríbor es decanten per aquesta hipoteca per capejar el temporal. «La previsió que tenim el 2023 és que almenys un de cada cinc hipotecats es decanti per la hipoteca mixta», assenyala Marcel Beyer, CEO del comparador de productes bancaris iAhorro.

En canvi, el 2016, «als ciutadans no els interessava assumir el risc de passar, al cap de set o deu anys, d’un tipus fix a un de variable sense la certesa de com estaria l’euríbor en un futur», explica el director d’hipoteques d’iAhorro, Simone Colombelli, que matisa que llavors «la hipoteca fixa donava més seguretat i es va convertir en la reina del mercat».

El sector s’emmotlla a l’euríbor

Després els tipus d’interès es van enfonsar, amb la qual cosa la hipoteca variable va passar a ser la millor opció. En aquest sentit, en l’actualitat tres de cada quatre espanyols tenen firmat un préstec d’aquest tipus. Fins que els tipus van tornar a pujar a causa de la inflació.

Notícies relacionades

Segons dades recopilades pel comparador, les hipoteques mixtes ja van registrar un «lleu auge» entre el juliol i el setembre. Concretament, durant el mes de juliol, del total d’hipoteques firmades per usuaris d’iAhorro, només el 3,28% eren mixtes, però a l’agost aquest percentatge va augmentar fins al 8,60%, si bé al setembre es va moderar i es va situar en el 6,85%. Al desembre, en canvi, van suposar el 35% dels contractes firmats.

¿Quins bancs les ofereixen?

«L’auge de les hipoteques mixtes s’explica també perquè molts bancs ja tornen a oferir aquest tipus de producte a través de les seves pàgines web», diu Beyer. És el cas d’Openbank, ING, Banco Santander, Bankinter, Ibercaja, Laboral Kutxa, EVO i Hipotecas.com.