Canvi de tendència

Aquesta és una de les hipoteques que més es contracta ara mateix: èxit rotund

¿Com serà el 2023 per als hipotecats?

Aquestes són les ajudes per a les persones amb hipoteca variable que no suporten la pujada de l’euríbor

Els clients temorosos amb l’evolució de l’euríbor es decanten per aquest préstec per capejar el temporal de la inflació

2
Es llegeix en minuts

En els últims mesos s’ha constatat un canvi de tendència en el mercat hipotecari. L’euríbor, que està per sobre del 3%, una xifra que no es veia des de finals del 2008, ha augmentat les quotes de les hipoteques a tipus variable. A més, tenint en compte la incertesa de l’economia global, els usuaris també veuen dificultats a l’hora de contractar un préstec a tipus fix. A més, les previsions apunten que el pitjor no ha fet altra cosa que començar. Així és el panorama que es trobaran el 2023 tant els hipotecats com els que vulguin accedir a una nova vivenda, ja sigui en propietat o de lloguer. Amb tot, s’obre l’opció d’una tercera via: la hipoteca mixta. Desconeguda per molts, contractar-la va suposar més del 35% dels préstecs al desembre, segons dades de l’assessor hipotecari iAhorro.

Tres de cada quatre espanyols tenen contractada una hipoteca variable, i és per això que l’increment del tipus d’interès mitjà que es cobren els bancs entre ells per deixar-se diners s’ha tornat un maldecap per a molts ciutadans. Per això es busquen alternatives. Una és subrogar el préstec amb una altra entitat bancària per aconseguir millors condicions. Això també inclou passar d’un tipus d’hipoteca variable a una de fixa. Tanmateix, les pretensions per firmar un contracte a tipus fix també són elevades. Per això l’opció mixta s’ha convertit en un èxit rotund els últims mesos.

¿En què consisteix la hipoteca mixta?

Notícies relacionades

Com indica el nom, aquest producte és una combinació de les característiques d’una hipoteca fixa i una de variable. Durant els primers anys, concretament entre 5 i 15 anys, el client paga sempre la mateixa quota. Posteriorment, la quantia varia en funció de l’euríbor. «La previsió que tenim el 2023 és que almenys un de cada cinc hipotecats es decanti per la hipoteca mixta», assenyala Marcel Beyer, CEO del comparador de productes bancaris iAhorro.

«L’auge de les hipoteques mixtes es deu també al fet que molts bancs ja ofereixen aquesta mena de producte: Openbank, ING, Banco Santander, Bankinter, Ibercaja, Laboral Kutxa, EVO i Hipotecas.com, entre d’altres», precisa Beyer, que recorda que actualment els tipus d’interès de les hipoteques mixtes d’aquestes entitats s’acosten al 2,5% TIN, mig punt per sota del 3% de les hipoteques fixes. Per això els clients temorosos amb l’evolució de l’euríbor es decanten per aquesta hipoteca per capejar el temporal.