3
Es llegeix en minuts
David Page

Les telecos espanyoles es preparaven per a diversos sotracs que prometien tensar encara més el sector. La fusió entre Orange i MásMóvil en potència esperant les condicions imposades per Brussel·les, la possible venda de Vodafone España, els moviments corporatius entre els operadors independents de fibra... són moviments crítics que ja es donaven per fet que condicionaran el mercat i l’estratègia de totes les companyies. Però el sector nacional de les telecomunicacions s’ha trobat amb un terratrèmol inesperat provocat pels petrodòlars de l’Aràbia Saudita.

La sorprenent irrupció de Saudi Telecom (STC), l’operadora controlada per l’Estat saudita, a l’accionariat de Telefónica desborda l’actual nucli dur de socis (tradicionalment diluït i sense grans paquets accionarials). El moviment implica l’entrada de STC com a primer accionista de l’espanyola amb una participació del 9,9% per 2.100 milions, molt per davant dels actuals socis principals: el BBVA (4,87%), Blackrock (4,48%) i CaixaBank (3,5%).

Telefónica assegura que el grup no va conèixer la compra per part de l’operadora saudita fins ahir mateix. Saudi Telecom ha adquirit una participació directa del 4,9% de les accions de la companyia espanyola i un 5% més de manera indirecta mitjançant derivats financers; ho ha fet a preus de mercat als 2.100 milions que actualment el paquet està valorat en borsa i aprofitant així la baixa cotització del grup. STC cotitza a la borsa de l’Aràbia Saudita amb una capitalització de 49.200 milions d’euros, més del doble que Telefónica.

Farà falta l’‘ok’ del Govern espanyol

L’operació només es podrà completar amb l’aprovació expressa del Govern espanyol. L’‘escut antiopa’ aixecat durant la pandèmia per protegir companyies de sectors estratègics d’operacions d’absorció indesitjades exigeix amb caràcter general el vistiplau governamental per a compres de paquets superiors al 10%. Però en el cas de companyies vinculades amb el sector de la defensa, com és el cas de Telefónica, el llindar es rebaixa al 5%.

De moment, el grup saudita només podrà exercir els drets de vot corresponents a aquesta participació directa del 4,9%, però haurà d’esperar a rebre els permisos regulatoris obligatoris per procedir a l’execució física dels instruments financers del 5% restant per obtenir els drets per tota la participació que pretén controlar.

STC, controlada en un 64% pel fons sobirà saudita PIF, assegura no tenir cap intenció de prendre el control ni una participació majoritària en el grup espanyol i que la seva inversió mostra el suport a la gestió feta per l’actual equip executiu comandat per José María Álvarez-Pallete, que ultima la presentació al novembre d’un nou pla estratègic fins al 2026 amb el focus posat a augmentar la rendibilitat i crear valor per als seus accionistes.

Un altre sotrac en el sector

El sector de les telecos espanyoles ja es preparava per a moviments corporatius clau que canviaran l’statu quo general. Tota la indústria de les telecomunicacions espera quan i, sobretot, com es podrà executar la fusió d’Orange España i MásMóvil per crear un nou gegant nacional. La Comissió Europea creu que l’operació pot deteriorar la competència del sector i ha ‘parat el rellotge’ del procés d’anàlisi de la fusió per tenir tot el temps necessari per estudiar-la en profunditat.

A la revolució que per al sector suposarà la unió de la segona i la quarta operadores més grans del mercat espanyol s’hi sumaran altres conseqüències en cadena, i la seva profunditat dependrà de les autoritats comunitàries. Es dona per descomptat que Brussel·les imposarà condicions (remedies, segons l’argot econòmic i comunitari) per aprovar l’operació, que obligaran les companyies a desprendre’s d’alguns actius per obtenir el vistiplau regulatori. Però la duresa d’aquestes exigències condicionarà altres moviments corporatius i l’estratègia de la resta d’operadores.

Notícies relacionades

Vodafone ha obert un procés de «revisió estratègica» del seu negoci a Espanya que pot acabar derivant en la venda total o parcial de la seva filial local, colpejada per la caiguda d’ingressos en els últims anys per la pressió de la hipercompetència i l’agressivitat de les companyies de baix cost. Les condicions finals de Brussel·les a la unió Orange-MásMóvil i la seva repercussió en el mercat espanyol seran determinants perquè el Grup Vodafone decideixi com redefinir-hi la seva estratègia.

Nous operadors puixants com Digi i Avatel també esperen reforçar la seva expansió absorbint els actius de què la Comissió Europea obligui a desprendre’s al nou operador fusionat, singularment xarxes de fibra i mòbil, amb el consegüent impacte tant en el negoci minorista com en el majorista de tots els operadors.