Mercat laboral

La població activa de més de 55 anys es dispara un 62% en 10 anys i ja suposa el 20% de la força laboral

La població activa de més de 55 anys es dispara un 62% en 10 anys i ja suposa el 20% de la força laboral
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nombre de persones actives de més de 55 anys s’ha disparat un 62% en l’última dècada i un 147% en 20 anys, fins a vorejar el 2023 els cinc milions de persones, segons un informe publicat aquest dimarts per la Fundació Adecco.

En concret, Espanya compta amb 4.853.400 persones actives més grans de 55 anys, o el que és el mateix, gairebé 5 milions de persones sèniors tenen feina o en busquen a Espanya, xifra que suposa el 20% del total de la força laboral (fa 10 anys representaven el 13%).

Un assumpte «estratègic»

La Fundació Adecco remarca al seu informe que la inclusió de les persones sèniors al mercat laboral s’ha convertit en un «assumpte estratègic» per a l’economia, en un context d’envelliment rècord, en el qual la mitjana d’edat de la població és cada vegada més gran.

Els anomenats ‘baby-boomers’, la generació més nombrosa de la història, ja supera la franja dels 55 anys i engrosseix la proporció de persones sèniors a Espanya, una realitat que es consolidarà en imparable tendència, tal com remarca Adecco. La caiguda en picat de la natalitat i l’augment de l’esperança de vida ocasionen un envelliment de la població en xifres rècord, que s’està traslladant a una força laboral que té una mitjana d’edat cada vegada més gran.

A Espanya es comptabilitzen 133 persones amb més de 64 anys per cada 100 amb menys de 16 anys, una proporció que està augmentant de manera accelerada al segon país de la UE amb nombre de naixements més baix.

«Davant aquesta realitat, urgeix potenciar el talent sènior com a motor de competitivitat, de manera que es rebutgin definitivament els prejudicis negatius que releguen els més grans de 55 anys del mercat laboral. La seva contribució i aportació és clau per a la competitivitat de les empreses i per a la sostenibilitat del país, i és fonamental oferir palanques de formació i reciclatge professional»– destaca Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

Gairebé 800.000 sèniors a Catalunya

En particular, a Catalunya, la població activa de més de 55 anys ha crescut un 53% en l’última dècada a Catalunya i voreja les 800.000 persones: els sèniors ja suposen el 20% del total de professionals en edat de treballar

Notícies relacionades

Per comunitats autònomes, Castella i Lleó (24,9%), Astúries (23,7%) i el País Basc (23,1%) són les regions amb una proporció més gran de persones de més de 55 anys entre el total de la població activa, mentre que les Balears (18,8%), Múrcia (18,9%) i Andalusia (19,1%) presenten els percentatges més baixos. En qualsevol cas, en totes les comunitats autònomes la proporció de força laboral sènior va en augment i voreja el 20%.

Per províncies, Segòvia (28,5%), Zamora (27,5%) i Lugo (27,3%) compten amb el nombre més elevat de sèniors en actiu en el total de la seva població en edat de treballar.

Temes:

Ocupació Atur