Energia

Catalunya s’acosta al ‘dèficit zero’: produeix gairebé la mateixa electricitat que consumeix

Catalunya s’acosta al ‘dèficit zero’: produeix gairebé la mateixa electricitat que consumeix

EFE/JAUME SELLANT

5
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Catalunya, la comunitat que més electricitat produeix i demana, es va acostar el 2022 al ‘dèficit zero’, al cobrir gairebé el 92,7% de la seva demanda amb la seva pròpia generació elèctrica, uns 3,6 punts més que l’any anterior, segons conclou la comercialitzadora Unieléctrica en una anàlisi realitzada a partir de les dades de Red Eléctrica. Segons les xifres actualitzades de l’operador del sistema elèctric, la comunitat va demanar l’any passat 44.900 gigawatts-hora (GWh), gairebé el 18% del consum total d’Espanya i pràcticament el mateix que l’any anterior, però va produir 41.623 GWh, el 15% de la generació total del país i un 4,1% més que un any abans. La meitat d’aquesta producció va procedir de l’energia nuclear de dues de les set centrals que hi ha a Espanya, cosa que porta la comunitat a un incert futur de cara al tancament d’aquesta tecnologia si no instal·la més renovables en els pròxims anys.

Notícies relacionades

«Tècnicament és possible, econòmicament es tractaria de negociar-ho. Jo em sentiria molt més tranquil si existeixen (les nuclears) que si no. Però nosaltres no elaborem la política energètica», va respondre el president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez-Galán, en la presentació de resultats del juliol davant els analistes. Molt més donat a parlar sobre el tema és el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, que va mostrar la seva preocupació per la «seguretat de subministrament després del tancament d’Alcaraz entre el 2027 i el 2028».

La decisió última sobre les nuclears correspon al Govern central. El Ministeri per a la Transició Ecològica actual, que comanda Teresa Ribera, està decidit a mantenir les dates establertes, mentre que un hipotètic executiu del Partit Popular i Vox és procliu a prorrogar la vida útil. El problema de Catalunya, a diferència d’altres regions, és que porta un desplegament renovable molt lent: a penes el 14% de la producció total procedeix d’energia solar, eòlica o hidràulica. El 2022 amb prou feines es van instal·lar 98 megawatts eòlics nous i cinc de fotovoltaics i només compta amb 3.557 MW de potència ‘verda’ instal·lada a la regió, el 6,8% de la capacitat total d’Espanya.