Mor Xavier Gramona, nom imprescindible del cava català

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El viticultor Xavier Gramona, vicepresident de la centenària marca de vins espumosos Gramona i un dels impulsors de la marca Corpinnat, va morir aquest divendres als 63 anys, segons han informat fonts del sector vitivinícola. Junt amb el seu cosí Jaume, enòleg i president de l’empresa, ha encapçalat la cinquena generació dels Gramona, que el 2021 van complir 100 anys elaborant espumosos i 141 com a viticultors.

Els dos cosins van apostar per criances llargues i per la sostenibilitat. Ara estaven treballant en el traspàs de la direcció de la companyia a la sisena generació: el Lleonard (fill del Xavier) i el Roc (del Jaume).

Xavier Gramona havia crescut coneixent la tradició familiar a les vinyes de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). Ara bé va començar treballant en el sector empresarial i financer fora de Gramona fins que, als 35 anys, es va començar a involucrar en l’empresa que porta el seu cognom.

Des de Gramona va ser un dels principals impulsors de la marca Corpinnat, creada el 2017 per productors catalans de vins espumosos del Penedès, fins llavors integrats a la DO Cava.

Condol d’Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat les seves condolences a la família i amics de Xavier Gramona a través de Twitter. Aragonès ha definit el finat com «un referent del sector vitivinícola i emprenedor incansable».

Notícies relacionades

La directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat (Incavi), Alba Balcells, ha destacat també a la xarxa social que Gramona tenia valors, elegància, qualitat humana i talent, «al demostrar que una empresa familiar del nostre país pot ser una gran empresa», ha escrit. Ha conclòs que la seva empremta «perdurarà».

 Gramona també era vicepresident de la Fundació Catalunya Cultura. En un tuit, l’organització s’ha mostrat consternada per la mort de «qui ha sigut un exemple de generositat i compromís» amb l’entitat. La fundació es va crear el 2014 per afavorir la col·laboració entre el sector empresarial i el cultural, amb l’objectiu de crear instruments que impulsin la cultura, el talent i la creativitat.

Temes:

Empreses Vi