Espanya, el país del ‘Vell Continent’ on més baixa l’atur i on més aturats hi ha

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya ha tancat la primera meitat del 2023 com el país del ‘Vell Continent’ on més ha disminuït la taxa d’atur. L’atur a Espanya va començar l’exercici en el 13% i acaba el primer semestre en l’11,7%, 1,3 punts per sota. És, segons les dades actualitzades aquest dimarts per Eurostat, l’estat de l’Europa continental on una proporció de persones més gran ha abandonat l’atur per sumar-se al mercat laboral. Només el supera l’illa de Xipre quant a reducció de la taxa d’atur durant el primer semestre, en què ha registrat un descens d’1,9 punts, fins al 4,8%.

Espanya lidera el descens de l’atur en una Unió Europea de la qual és ‘campió’ en la matèria. I és que, amb Grècia a rebuf i malgrat els avenços registrats durant aquests dos últims anys de creixement sense precedents de l’ocupació, Espanya continua ostentant el deshonrós títol d’estat de la UE amb més taxa d’atur.

La Unió Europea, en el seu conjunt, ha tancat la primera meitat de l’any amb el seu mercat laboral estancat en matèria d’atur. Segons les dades de juny, encadena tres mesos seguits amb una taxa d’atur ancorada en el 5,9%, el seu mínim històric. Les locomotores francesa i alemanya amb prou feines s’han mogut en termes d’atur, aquesta segona virtualment en plena ocupació, amb una taxa que fa més d’un any que amb prou feines es desenganxa unes dècimes del 3%.

On més moviments hi ha hagut és a les oficines d’ocupació dels denominats PIGS (Portugal, Itàlia, Grècia i Spain-Espanya), amb mercats laborals més volàtils i estacionals. Si es compara amb el 2019, l’any previ a la pandèmia, l’atur a l’eurozona és un punt més baix, ja que el febrer del 2020 l’atur als països que utilitzen l’euro era del 7,4%.

Escassos avenços en atur juvenil

Notícies relacionades

Espanya és el país de la Unió Europea amb més taxa d’atur i també amb més taxa d’atur entre els joves. No obstant, el mercat laboral espanyol no ha aconseguit durant la primera meitat de l’any disminuir les seves taxes d’atur juvenil amb especial intensitat i països com Portugal, Grècia, Letònia o Xipre han aconseguit treure una proporció més gran dels seus joves de l’atur.

Al juny, més d’un de cada quatre menors de 25 anys a Espanya, concretament un 27,4%, volien però no podien treballar. Cosa que representa un descens de 2,3 punts entre el gener i el juny, en termes desestacionalitzats. La mitjana a Europa és de gairebé la meitat (14,1%) i amb prou feines s’ha mogut una dècima en sis mesos.