EPA - Segon trimestre
El nombre d’aturats que fa més d’un any que no té feina baixa un 23% a Catalunya
Treballadors de la construcció en una obra a Barcelona. /
El nombre de catalans que porten més d’un any a l’atur i sense aconseguir trobar feina ha baixat un 23% en el segon trimestre del 2023. L’atur de llarga durada és una de les situacions de més vulnerabilitat i la traça del mercat laboral està contribuint a millorar les esmentades casuístiques. Si bé encara persisteixen importants capes i les estadístiques no són millors que abans d’esclatar la bombolla immobiliària. Segons les dades publicades aquest dijous per l’INE, fa més d’un any que 118.000 catalans estan a l’atur, el 23% menys que un trimestre enrere i un 18,6% menys que fa un any.
Tant a Catalunya com en el conjunt d’Espanya, el segon trimestre de l’any és un bon període per a l’ocupació. Les empreses contracten, la campanya de Setmana Santa es fon amb la d’estiu i l’atur baixa. No obstant, aquest abril-juny del 2023 ha sigut especialment bo, amb rècords d’ocupació.
Catalunya va ser la comunitat autònoma que més nova ocupació va aportar, amb un saldo positiu de 132.700 nous treballadors en actiu, fins a un total de 3,65 milions ocupats. Mai abans hi havia hagut tants catalans treballant alhora. I és que el mercat laboral català està deixant bons registres, millors que l’altra locomotora econòmica de l’Estat. Catalunya ha creat l’últim any gairebé el doble d’ocupació que Madrid.
Notícies relacionadesAquesta dinàmica de contractacions ha contribuït a reduir l’atur, que ha baixat a les quatre províncies catalanes a una taxa del 8,4%, el seu menor nivell des del 2008. Un total de 336.800 catalans a l’atur, dels quals el 35% fa un any o més que busquen i no troben feina. En l’últim any aquest percentatge ha baixat en cinc punts i se situa, amb permís de l’anòmal i pandèmic 2020, en la seva taxa més baixa des del 2009.
I és que en el cicle expansiu previ a l’esclat de la bombolla immobiliària les persones que feia més d’un any que estaven a l’atur eren escasses, donat el frenètic ritme de contractacions. Ara, molts dels que van perdre la seva feina llavors, continuen sense poder reenganxar-se de manera estable al mercat laboral. Gran part d’ells a edats avançades i pròxims a la jubilació.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer