Divises antigues

¿Recordes les pessetes que vas entregar al Banc d’Espanya? Hisenda les ha convertit en ferralla i les ven per 20 milions

La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre llança una subhasta per desprendre’s de més de 360 tones de ferralla de les monedes recollides entre 2021 i 2022

Els metalls són idonis per a la construcció d’hèlixs de barcos o barrils de cervesa

3
Es llegeix en minuts

Les antigues pessetes que els ciutadans van entregar al Banc d’Espanya acabaran convertides en barrils de cervesa o hèlixs de barco. La Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, dependent del Ministeri d’Hisenda, ha decidit treure a subhasta totes les monedes recaptades durant 2021 i 2022. Però no en forma de moneda, sinó de ferralla. Concretament, ni més ni menys que 360.180 quilos, segons ha pogut corroborar EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, al Portal de Contractació de l’Estat. El procés de venda serà ‘online’ i s’adjudicarà al millor postor, però res de licitacions en alt com a les pel·lícules, sinó en sobre tancat: els interessats enviaran la seva proposta econòmica de manera telemàtica i la més alta serà l’escollida.

Aquesta subhasta, com confirmen fonts de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, és una minúcia en comparació amb «la gran desmonetització que va suposar l’arribada de l’euro, entre 2002 i 2003, quan es van tractar 6.603 milions de monedes que pesaven més de 30.400 tones». L’entitat no realitza aquests processos de manera periòdica: el Banc d’Espanya recull monedes i, quan en té una gran quantitat, les destrueix i en subhasta el metall resultant.

9 lots i gairebé 20 milions d’euros

Per aconseguir la ferralla de pessetes (i algun euro) cal rascar-se la butxaca. El pressupost base de la licitació, sense sumar-hi impostos, és de 19,13 milions d’euros i el valor que donen al contracte des de la Reial Casa de la Moneda són més de 21 milions.

No obstant, perquè els licitadors no hagin de pagar una quantitat tan elevada, l’organisme dependent del Ministeri d’Hisenda ha dividit la ferralla en nou subhastes. Els tres primers lots pesen més de nou tones cada un, ja que són de plata de 925 mil·lèsimes. El paquet més gran, de 134 tones, és de lunifal, un aliatge de níquel, ferro, alumini, coure i manganès. D’altra banda, tot i que hi ha un lot d’or de 74 tones, no brilla perquè és or nòrdic, un aliatge de coure, alumini, zinc i estany, material utilitzat per a monedes com les actuals de 50 cèntims. A més d’aquestes, surten al mercat una bona quantitat de quilos d’alumini, acer recobert i cuproníquel.

¿Qui poden ser els interessats per aquestes subhastes? Des de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre expliquen que l’alumini de les monedes d’una pesseta es poden utilitzar, per exemple, per fer barrils de cervesa; el cuproníquel es pot fer servir per a noves monedes, canonades o a la indústria de l’automòbil; el bronze amb alumini, de les 50 o 100 pessetes, s’ha fet servir en la construcció d’hèlixs de grans barcos; l’alumini amb magnesi, en la indústria alimentària, indústria auxiliar de l’automòbil i construcció; i la plata de 925 mil·lèsimes, en circuits electrònics de la indústria o objectes més mundans, com coberts i medalles.

Difícil operativa per al comprador

Haurà de ser l’adjudicatari qui passi a recollir la compra a la Comunitat de Madrid perquè la Reial Casa de la Moneda no fa enviaments a domicili. L’adjudicatari haurà de passar a recollir-lo i haurà d’afanyar-se a fer-ho perquè, després de 30 dies per organitzar el trasllat, cada dia de retard suposarà una penalització de 1.500 euros. També exigeix disposar d’un camió «tipus tràiler, amb càrrega posterior, altura de la caixa entre 1 i 1,20 metres sense plataforma de càrrega elevadora posterior o bé escamotejable sota el camió», i que cada viatge no superi les 24 tones. Això vol dir que per recollir el lot més pesat calen, com a mínim, sis tràilers.

Segons els plecs, l’entitat entregarà les monedes «laminades i desmonetitzades» sense embossar i dins de bidons, cada un de 585 quilos. El que sí que podrà fer el comprador és assegurar-se que la mercaderia és de bona qualitat. Sempre avisant «amb prou antelació», la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre deixarà als compradors una bàscula calibrada amb què es podrà realitzar un mostreig del 3% del material.

Notícies relacionades

No podrà comprar qualsevol un d’aquests lots de ferralla: si ho vol comprar una empresa, haurà de tenir un volum de negoci anual que superi el mig milió d’euros i haurà d’acreditar-ho amb els seus comptes del Registre Mercantil. En cas que el comprador sigui un autònom, haurà d’obrir els seus llibres d’inventaris i també presentar els seus comptes anuals.

Si sorgeix algun interessat, queden 63 dies per presentar una oferta per algun dels lots, fins al 9 de setembre. Tot i que compte: no s’ha de deixar de vigilar la cotització dels metalls, perquè si pugen o baixen l’oferta pot quedar desactualitzada, per alta o per baixa.