La Reserva Federal dels EUA eleva els tipus d’interès al nivell de fa 22 anys
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Incansable en el combat contra la inflació, la Reserva Federal dels EUA (Fed) ha decidit tornar a augmentar els tipus d’interès en 0,25 punts, fins a una forquilla d’entre el 5,25% i el 5,50%. Un nivell que no s’havia vist des de fa 22 anys. En concret, des del gener del 2001, després de la crisi ‘puntcom’ que es va produir l’any 2000 i que va escombrar del mercat alguns gegants tecnològics. El banc central dels EUA ha optat per deixar clara la seva posició davant un nivell general de preus que, sobretot en la part més estructural, continua en quotes elevades.

Segons el comunicat oficial, la Fed «continuarà avaluant informació addicional i les seves implicacions per a la política monetària». I «per determinar el grau d’enduriment addicional de la política que pugui ser apropiat per tornar la inflació al 2% amb el temps, tindrà en compte l’enduriment acumulatiu de la política monetària, els retards amb què la política monetària afecta l’activitat econòmica i la inflació, i els factors econòmics i financers.

La decisió a la primera potència econòmica mundial es produeix un dia abans que fes el mateix el consell de govern del Banc Central Europeu (BCE), que aquest dijous podria aprovar una nova pujada del preu del diner de 0,25 punts, igual que el mes passat.

Pel que fa a la Reserva Federal, malgrat una certa moderació en l’escalada de la inflació, la majoria dels analistes esperaven un augment d’almenys 0,25 punts en els tipus d’interès, després de la pausa practicada en la reunió del juny, la primera després d’11 reunions en les quals es van acordar augments per combatre l’escalada de la inflació.

I tot això malgrat que l’enduriment de la política monetària ja està impactant en el creixement, tal com va avançar el Fons Monetari Internacional (FMI) en l’actualització de les ‘Perspectives de l’economia mundial’, al rebaixar del 3,5% del 2022 al 3% l’augment del producte interior brut (PIB) global el 2023 i el 2024, per sota de la mitjana del període 2000-2019, situada en el 3,8%.

«Les expectatives del mercat apunten a un fort consens per a una pujada de 25 punts bàsics (pb) per part de la Fed i després una pausa», asseguraven a Muzinich. I en això hi coincidien la majoria dels experts.

Notícies relacionades

Gilles Moëc, economista en cap d’Axa Investment Managers, donava per fet un augment. «Una pujada de tipus de 25 punts bàsics per part de la Fed és gairebé una certesa». Per la seva banda, Clément Inbona, gestor de fons de La Financière de l’Echiquier, afirmava que «el president Jerome Powell s’enfronta a un dilema: ¿mantenir el rumb i apujar un cop més els tipus per evitar una recrudescència de la inflació, o tirar l’àncora en vista de la recessió que viu el sector manufacturer? Malgrat que la inflació va registrar un clar descens al juny, el president de la Fed sembla que s’inclina per la primera opció i per no desviar-se de la trajectòria, per por que la inflació revisqui».

Keith Wade, economista en cap i estrateg de Schroders, també té clar que la Fed apujarà els tipus d’interès. I per dues raons. La primera perquè continuen preocupant la inflació i el mercat laboral. I la segona «perquè fer marxa enrere ara provocaria un repunt als mercats de renda fixa que relaxaria les condicions financeres. Això ajudaria a recolzar l’activitat i compensaria el caràcter restrictiu general de la política monetària. Tenint en compte els esforços que ha fet la Reserva Federal per convèncer els mercats que es prenia seriosament la inflació i no estava a punt de fer marxa enrere, sembla massa aviat».