Mor Juan Aceña, un dels grans hotelers de la Costa Brava

L’empresari va ser propietari de diversos hotels a Lloret de Mar i Tossa

Mor Juan Aceña, un dels grans hotelers de la Costa Brava

David Aparicio| Diari de Girona

1
Es llegeix en minuts

L’empresari i hoteler Juan Aceña Puig ha mort aquest divendres als 91 anys. Propietari d’establiments com l’Hotel Don Juan Resort de Lloret de Mar, era un dels grans hotelers de la Costa Brava.

Un hoteler «pioner»

Empresarialment, Juan Aceña va créixer ràpidament durant els anys seixanta. A finals de la dècada dels setanta era propietari de la cadena d’hotels San Martín, una de les més importants d’Espanya, que sumava una dotzena d’hotels amb uns 5.000 llits en total. La majoria d’aquests establiments estaven situats a Lloret de Mar i dos d’ells a Palma de Mallorca.

«Va marcar un abans i un després respecte a les grans estructures hoteleres. A més, va ser, als anys 70, pioner a fer arribar xàrters a la Costa Brava. Va entendre molt bé la demanda important que hi havia per part del turisme anglès», relata Francesc Zucchitello, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tossa de Mar.

Durant la seva carrera professional com a empresari, Juan Aceña Puig també va ser protagonista per suspensió de pagaments i fallides en alguns dels seus negocis.

El gener de l’any passat, una de les seves propietats, l’hotel Don Juan, ubicat a Lloret de Mar i un dels establiments més grans de tot Catalunya amb 819 habitacions, va passar a ser gestionat per la companyia hotelera Fergus Group –propietat de l’empresari mallorquí Pep Cañellas– que entrava així a operar a la Costa Brava.

Notícies relacionades

El canvi de gestió d’aquest allotjament es va produir coincidint amb el 50 aniversari de la construcció de l’Hotel Don Juan que, malgrat canviar de gestió, va seguir sent propietat de Don Juan Hotels i explotada a través de la societat Hotel Blanc Don Juan, que, amb una plantilla d’uns 180 treballadors, presidia l’empresari Juan Aceña Puig.

Anys enrere, l’empresari havia comptat amb altres establiments hotelers a la Costa Brava, com l’hotel Don Juan Center a Lloret de Mar o l’hotel Don Juan a Tossa de Mar.

Temes:

Hotels Empreses