Ajuts públics

La Generalitat donarà fins a 15.120 euros als joves que es donin d’alta com a autònoms: ¿Com es poden demanar?

La Generalitat donarà fins a 15.120 euros als joves que es donin d’alta com a autònoms: ¿Com es poden demanar?
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els joves catalans d’entre 18 i 29 anys que estiguin pensant a iniciar un negoci com a treballadors autònoms poden sol·licitar ja a la Generalitat una ajuda de fins a 15.120 euros. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat les bases del Programa FSE+, dotat amb finançament europeu i de la Generalitat per promocionar l’emprenedoria entre els joves de menys de 30 anys.

Una de les principals novetats és que una part del pressupost està reservada per a joves residents a municipis de 500 habitants o menys, que tindran preferència sobre la resta de sol·licitants. L’edició d’aquest any està dotada de 13 milions d’euros i per accedir a aquests 15.120 euros els candidats han de complir una sèrie de requisits. En aquest article repassem els principals.

El principal objectiu del programa és incentivar que els joves que estiguin valorant iniciar un negoci facin el salt i puguin rebre un impuls des de l’àmbit públic. A Catalunya al voltant de mig milió de treballadors estan donats d’alta actualment com a autònoms i un 6%, segons dades de l’INE, tenen menys de 30 anys. L’any passat un total de 1.358 persones es van beneficiar de la convocatòria anterior.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ja va avançar al febrer la convocatòria d’aquests ajuts per a joves, dins d’un paquet més ampli per a incentius al treball per compte propi.

¿Com es poden demanar els 15.120 euros?

Els ajuts del Programa FSE+ els poden sol·licitar totes les persones amb residència acreditada a Catalunya i que tinguin entre 18 i 29 anys. Tant física com fiscal i l’hauran de mantenir durant un període de 18 mesos, que és el que exigeix la Generalitat per poder cobrar el màxim de l’ajuda.

Encara que també han de complir una altra sèrie de requisits. El principal, edat al marge, és que han d’estar donats d’alta en el règim especial de treballadors autònoms (RETA) com a mínim un dia abans de sol·licitar l’ajuda.

També la podran demanar si fa més temps que estan en alta. Un altre requisit important és estar inscrit en el programa de Garantia Juvenil, ja que gran part del pressupost ve d’Europa amb l’objectiu de reduir les elevades taxes d’atur entre els joves.

¿Hi ha incompatibilitats?

Sí, malgrat que una persona compleixi tots els requisits anteriorment descrits, hi ha una sèrie d’elements que l’invaliden per demanar aquesta ajuda. El principal és haver-la sol·licitat ja abans en anteriors edicions. Concretament, en les bases especifiquen que no es podran beneficiar d’aquests 15.120 euros els autònoms que els anys 2017, 2018, 2019 i 2020 hagin cobrat subvencions del mateix programa.

¿A quant ascendeix exactament l’ajuda?

Les bases de la convocatòria publicada en el DOGC estableixen un import màxim de 15.120 euros per persona. Que es rebrà en un pagament únic. No obstant, aquest és un import màxim i hi ha la possibilitat que les persones sol·licitadores acabin rebent menys diners. Això dependrà del temps que mantinguin la seva activitat com a treballadors autònoms una vegada la seva sol·licitud hagi estat aprovada.

La Generalitat estableix un període mínim d’activitat d’un any per poder cobrar una part de l’ajuda i un termini d’any i mig per rebre-la en el seu import complet. Si el jove autònom aguanta més de 12 mesos, però menys de 18, cobrarà un pagament intermedi. Aquests són les forquilles i els imports.

                  ¿Quan i com es demana l’ajuda?

                  Els terminis per presentar la sol·licitud de l’ajuda ja estan oberts. Els potencials beneficiaris podran presentar els papers des de les 9 hores del dimarts 18 de juliol fins a les 15 hores del dimecres 20 de setembre del 2023. El formulari de sol·licitud s’haurà de fer per via telemàtica a través del portal corporatiu de tramitació Canal Empresa i en l’apartat Tràmits de la web de la Generalitat de Catalunya.

                  ¿Quins pobles tenen preferència?

                  L’edició d’aquest any inclou com a novetat que els joves de pobles de 500 habitants o menys tenen preferència. Concretament, per a ells es reserva una partida de 500.000 euros, per a la qual tindran prioritat. Si no es presenten prou sol·licituds, els fons es distribuiran a altres sol·licitants. En total hi ha 331 municipis a Catalunya amb aquest tracte preferent.

                  ¿L’autònom ha de complir alguna obligació per cobrar?

                  Notícies relacionades

                  Sí, la convocatòria preveu una obligació addicional per poder cobrar aquests 15.120 euros. Es tracta, a més de mantenir l’activitat professional com a autònom, de fer algun curs de formació reglada. Ha de durar un mínim de sis hores i ser dins del catàleg de cursos finançats amb fons públics, en formació bonificada o programada per les empreses o en formació privada.

                  I, segons estableixen les bases del DOGC, no pot ser un curs qualsevol i «les accions formatives tindran per objectiu facilitar la millora en la gestió del negoci de la persona beneficiària o la consecució de competències directament relacionades amb l’activitat econòmica o professional desenvolupada».