Deute públic

L’escalada de les lletres del Tresor continua: 3,8% a 9 mesos

L’escalada de les lletres del Tresor continua: 3,8% a 9 mesos
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escalada experimentada per l’interès de les lletres del Tresor continua. Els títols a nou mesos han marcat en la subhasta d’aquest dimarts un rendiment marginal del 3,810%, la cota més elevada des del 2013, quan es van llançar els títols a aquest termini. Els de tres mesos, el 3,531%, s’han situat al nivell de fa gairebé 12 anys. I tot això després que la setmana passada les lletres a 12 mesos s’acostessin també al 4% a mesura que s’aproxima una nova reunió del Banc Central Europeu (BCE) a finals d’aquest mes, en la qual podria tornar a incrementar el preu del diner, que, en un any, ha passat del 0% al 4%.

El Tresor ha col·locat en la subhasta d’aquest dimarts un total de 1.980,39 milions d’euros en lletres a tres i nou mesos. L’augment de la rendibilitat contrasta amb el dels dipòsits dels grans bancs, que, al maig, es va situar en una mitjana de l’1,65% en els nous contractes. Els títols del Tresor augmenten mes a mes la rendibilitat, i la demanda dels inversors supera àmpliament l’import col·locat en els mercats. En la subhasta d’aquest dimarts les peticions s’han acostat als 5.000 milions d’euros, més del doble de la quantitat adjudicada.

El departament dependent del Ministeri d’Assumptes Econòmics ha col·locat 459,32 milions d’euros en lletres a tres mesos, davant una demanda de més de 1.855,42 milions d’euros, i l’interès marginal ofert s’ha situat en el 3,531%, per sobre del 3,263% de la subhasta prèvia i el percentatge més alt des de novembre del 2011.

En les lletres a nou mesos, el Tresor ha adjudicat 1.521,07 milions d’euros, per sota dels 2.876,15 milions sol·licitats pels inversors, a una rendibilitat marginal del 3,810%, també superior al 3,490% ofert en l’emissió prèvia del 13 de juny i el nivell més alt registrat, tenint en compte que aquesta referència es va llançar el febrer del 2013.

La millora dels interessos oferts, en línia amb les últimes pujades dels tipus d’interès per part del BCE, ha mantingut la fam inversora dels mercats pels títols espanyols. Els inversors particulars estan mostrant gran interès per la compra de deute, principalment a curt termini, atesa la seva alta rendibilitat, que ha anat creixent des d’inicis del 2022, especialment en el cas de les lletres a més curt termini.

Entre abril de l’any passat i el del 2023 l’import de lletres adquirit pels inversors particulars s’ha multiplicat gairebé per 1.000: dels 14 milions d’euros d’abril de l’any passat als 13.206 milions de l’abril passat. I de suposar el 0,02% de les forquilles d’aquest tipus de títols a curt termini (fins a 12 mesos) al 18,38%. 

Notícies relacionades

L’allau d’inversors particulars va començar a créixer a partir de la pujada dels tipus d’interès per part del BCE el juliol de l’any passat. La tendència es manté a l’alça ateses les perspectives de nous increments. La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ja va advertir recentment que la inflació a la zona euro és massa alta i ho continuarà sent durant massa temps, i va assenyalar que «és poc probable» que pugui declarar-se en un futur pròxim que els tipus d’interès hagin tocat sostre.

Després d’aquesta subhasta, el Tresor tornarà als mercats de deute el 20 de juliol, amb una emissió de bons i obligacions de l’Estat, amb la qual tancarà el mes de juliol.