La patronal acusa el Govern de «fustigar» les empreses i demana per al 23J un «canvi de rumb»

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal espanyola ha acusat l’actual Govern del PSOE i Unides Podem de «fustigar» i «perjudicar» les empreses de manera recurrent durant la legislatura que acaba i ha demanat per a les eleccions generals del 23 de juliol un «canvi de rumb». El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat que l’actual Executiu ha atacat la «llibertat empresarial» i el president de la seva filial Cepyme, Gerardo Cuerva, ha considerat que durant la pandèmia «l’empresa va ser deixada enrere, quan no injuriada».

Segons dades del Govern, durant el 2020 l’erari públic va avalar la concessió de 165.000 milions d’euros de crèdits ICO a empreses. Entre el 2020 i el 2021 va injectar un total de 39.050 milions d’euros en exempcions de quotes a les empreses en erto, ajudes als autònoms i baixes per incapacitat de treballadors amb covid, segons dades de la Seguretat Social. I les comunitats autònomes, via finançament de l’Estat, van repartir un total d’11.000 milions d’euros en ajudes directes per a la solvència empresarial.

Els empresaris han celebrat aquest dimecres l’assemblea general de la patronal de la petita i mitjana empresa espanyola i han centrat els seus parlaments a lloar el rol de l’empresa i l’empresari, així com a criticar durament l’obra del Govern. Cuerva ha acusat l’Executiu d’«atacar, executar polítiques intervencionistes i limitar la llibertat empresarial».

«Un govern espanyol les decisions del qual, des de les pujades del salari mínim interprofessional (SMI) fins a les cotitzacions, només han perjudicat el normal funcionament de les companyies», creant un «clima d’enrariment i fustigació contra l’empresa que inopinadament va partir del Govern d’Espanya», ha afegit. «El que ha transmès Gerardo és el que sentim tots», l’ha recolzat el president de la gran patronal espanyola.

Notícies relacionades

Els patrons han centrat especialment les crítiques, sense citar-la, en la líder de Sumar i actual ministra de Treball, Yolanda Díaz, que Cuerva ha titllat de «populista». Més moderat, Garamendi s’ha referit a la seva proposta d’‘herència universal’ –que l’Estat doni 20.000 euros a tots els joves per emprendre o formar-se– com un plantejament «ho direm educadament, molt poc realista».

Garamendi també ha carregat contra la doble vara de mesurar que considera que aplica el Govern en matèries de temporalitat. I és que mentre l’última reforma laboral pretén reduir l’eventualitat al sector privat –actualment ronda el 14%, respecte a pics anteriors per sobre del 20%–, al sector públic encara hi ha temporalitats per sobre del 30%, a expenses de l’efecte que tinguin els processos d’estabilització en curs. «L’empresa més gran del nostre país hauria de solucionar problemes que nosaltres estem gestionant», ha afirmat el president de la CEOE.