Entrevista amb la secretària d’Estat de Telecomunicacions, María González Veracruz

El Govern central negocia la seva entrada en el capital d’una dotzena d’empreses ‘xip’

El Govern central aprova un perte de 12.000 milions per a la indústria dels xips

Jaime Martorell, el senyor dels xips

El Govern central negocia la seva entrada en el capital d’una dotzena d’empreses ‘xip’

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern central negocia l’entrada en el capital d’una dotzena d’empreses de semiconductors a través de la Societat Estatal de Microelectrònica i Semiconductors (SEMyS), dependent de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), segons avança la secretària d’Estat de Telecomunicacions, María González Veracruz (Múrcia, 1979), en una entrevista amb EL PERIÓDICO. «En aquesta dotzena d’expedients oberts hi ha empreses nacionals i converses obertes a nivell mundial», explica González Veracruz, que espera «poder comptar dues o tres [operacions] abans del 23J».

Els projectes «més imminents» són d’empreses nacionals especialitzades en «fotònica i disseny, que són les dues especialitats del sector on a Espanya hi ha un bagatge i un teixit empresarial important». I per poder tirar-los endavant, l’Executiu va introduir un canvi en el reial decret llei aprovat dimarts 27 de juny per permetre a SEMyS utilitzar el pressupost de 800 milions d’euros consignat en els Pressupostos d’aquest any amb fórmules diferents del préstec participatiu, com el préstec ordinari i l’esmentada entrada en capital. «Necessitàvem treure de manera urgent aquesta figura d’altres instruments financers per entrar en el capital de diferents empreses», compte González Veracruz.

El Perte de Microelectrònica i Semiconductors, conegut com a Perte Chip, es va aprovar fa més d’un any –el 24 de maig de 2022– i és el més gran dels projectes estratègics de transformació dissenyats pel Govern espanyol. Està dotat amb 12.000 milions d’euros amb l’objectiu de desenvolupar la indústria dels semiconductors i la microelectrònica a Espanya i la joia de la corona és aconseguir ubicar en aquest país una fàbrica d’aquest tipus de components. A més, s’hi emmarca la decisió de la tecnològica nord-americana Cisco d’obrir a Barcelona el seu primer centre de disseny de xips. Però també inclou altres eines, com l’esmentat finançament d’empreses, les subvencions o la creació d’una càtedra per atraure talent.

«L’arrencada ha sigut productiva però quan realment es vegi la feina que estem fent serà impressionant», assegura González Veracruz, conscient que la presa de terra d’aquest projecte és encara lenta. I insisteix en l’empremta d’Espanya en aquest sector: «Hem liderat a tot Europa amb l’IPCEI –acrònim d’Important Projects of Common European Interest o projectes que involucren més d’un estat membre i que suposen una àmplia ambició de R+D+I– de microelectrònica i en el nostre Perte Chip som un ‘partner’ fins i tot per als Estats Units en termes de microelectrònica. 

Sobre la possibilitat que el resultat electoral interrompi el desenvolupament del projecte, González Veracruz afirma que en el camí fet «ja no hi ha marxa enrere» i «si a algú se li acudís parar, seria un error». «Crec que no hi ha marxa enrere, tot i que no seria el mateix. Hem aconseguit visualitzar tot el sector, que era una de les coses que ens demanaven, i en qüestió de dies posarem en marxa el grup d’experts», afegeix.

Connectivitat

Notícies relacionades

Aterrada al ministeri l’octubre de 2022, després de la jubilació del seu predecessor, Roberto Sánchez, González Veracruz presumeix d’haver aconseguit durant aquesta legislatura «acabar amb la fractura digital» gràcies al llançament fa una setmana del programa UNICO Rural, finançat amb 76,3 milions d’euros de fons europeus. Aquest programa facilita la connexió a internet d’alta velocitat (100 megabits per segon el primer any i 200 megabit per segon el següent) a través de satèl·lit per 35 euros al mes i amb una ajuda de fins a 600 euros per instal·lació. «La bretxa es tanca de manera definitiva perquè on no arriba la fibra (connectivitat fixa) arriba el satèl·lit amb les mateixes característiques», assegura González Veracruz. I alhora «soluciona el problema de la cobertura mòbil perquè al tenir xarxa i wifi es poden fer trucades», afegeix.

En qualsevol cas, al capítol de connectivitat mòbil, el Govern acaba de publicar el programa d’ajudes Actives 5G per buscar garantir el desplegament de la cinquena tecnologia de telefonia mòbil. Dotat amb més de 500 milions d’euros dels fons europeus, aquest programa es dirigeix als operadors amb drets d’ús de freqüències en bandes 5G per incentivar-los en el desplegament d’aquesta tecnologia en municipis de menor mida (menys de 10.000 habitants). «Mentre el mercat porta el seu ritme volem garantir que no ens veurem en una situació com l’ocorreguda amb la fibra amb una cobertura molt potent a nivell de país però amb Castella i Lleó, Aragó, algunes zones de Catalunya i Galícia a anys llum de Madrid, València, Andalusia i fins i tot Múrcia», ha afegit.