camarero

camarero

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya va sumar al juny un total de 26.548 nous ocupats, fins a un total de 3,7 milions de treballadors en actiu. Les quatre províncies catalanes van registrar una desacceleració en la generació d’ocupació, si bé va ser menor que en el conjunt d’Espanya. El mercat laboral català va ser el que més afiliats a la Seguretat Social va sumar a tot Espanya, fins a tres vegades més que l’altra locomotora de l’economia espanyola, la Comunitat de Madrid.

Va pujar l’ocupació, tot i que ho va fer menys que en junys anteriors, i va baixar l’atur, en 6.359 persones. A Catalunya hi ha actualment 329.744 aturats, el seu menor nivell des del 2007. Fa tres anys –des de l’esclat de la pandèmia– gairebé de manera consecutiva el mercat laboral català que crea ocupació i redueix els seus nivells d’atur. No obstant, les dades de juny revelen un incipient canvi de cicle, amb un refredament dels indicadors de cara als pròxims mesos.

La creació d’ocupació al juny s’ha concentrat a Catalunya a les províncies de Lleida (+2,8%) i Girona (2,5%), la primera per l’efecte de les contractacions per a la recollida de fruita i la segona per l’impuls de la temporada turística. Tarragona ha registrat un increment intermensual una mica més discret, de l’1,1% i Barcelona, amb un mercat laboral més pla cíclicament, va anotar una pujada del 0,3%.

Catalunya estira el carro

Notícies relacionades

A expenses del que passi en el segon semestre de l’any, tradicionalment el més complicat, la primera meitat de l’any ha sigut per emmarcar. Espanya ha registrat un guany net de 448.065 afiliats a la Seguretat Social, la més alta de l’estadística disponible. I gran part l’hi deu a la bona evolució de les contractacions a Catalunya.

Durant el primer semestre del 2023, Catalunya n’ha generat 153.980 de cotitzadors a la Seguretat Social, superant àmpliament l’altre motor econòmic espanyol, la Comunitat de Madrid. La capital ha aportat tres vegades menys, un total de 48.627 nous afiliats a la Seguretat Social. Si bé durant els primers compassos de la pandèmia el mercat laboral de Madrid va anar, comparativament, com una bala, en l’actual exercici no està sent així.