Deutors

Negreira entra a la llista de grans morosos d’Hisenda

La llista de l’Agència Tributària amb les dades del 2022 assenyala 6.076 deutors

El Tribunal Suprem va dictaminar que només hi poden figurar els deutes ferms

Negreira entra a la llista de grans morosos d’Hisenda
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’exàrbitre José María Enríquez Negreira i l’exfutbolista brasiler del Barcelona Malcom Filipe Silva de Oliveira han entrat a la llista de grans morosos amb Hisenda amb uns deutes d’1,2 i 0,82 milions d’euros, respectivament.

L’Agència Tributària ha publicat aquest divendres el desè llistat de grans deutors amb Hisenda, aquells que al tancament del 2022 devien més de 600.000 euros i els seus responsables solidaris, una relació que s’ha reduït un 13,7% després d’incorporar-hi els nous criteris fixats pel Tribunal Suprem.

També s’incorporen al llistat d’aquest any ToysRUs Iberia, amb un deute de 3,06 milions d’euros, Pullmantur Cruises (0,96 milions) i el Club Esportiu Badajoz (0,88 milions).

El nombre descendeix un 13,7%

El nombre de grans morosos amb Hisenda (aquells que deuen més de 600.000 euros i els seus responsables solidaris) se situava al tancament del 2022 en 6.076, un 13,7% menys que un any abans després que el Tribunal Suprem dictaminés que només poden figurar en el llistat els deutes ferms.

Segons les dades facilitades aquest divendres per l’Agència Tributària i a falta de la publicació del llistat complet a les 12.00 hores, aquests grans deutors devien 15.212 milions d’euros, un 14,1% menys.

Les sentències del Suprem de principis d’any van incloure nous supòsits que permeten eludir la llista, fins i tot encara que es deguin més de 600.000 euros a Hisenda: que els deutes o sancions no siguin ferms o que la liquidació estigui vinculada a delicte i no tingui una sentència condemnatòria ferma.

Així, la sortida del llistat no significa necessàriament que el contribuent hagi abonat el seu deute, sinó que es pot deure al fet que l’hagi ajornat o anul·lat, que hagi prescrit o que es trobi en un dels nous supòsits establerts pel Suprem.

En aquest desè llistat hi entren 630 morosos nous, que no figuraven en el de l’any passat, amb un deute total de 955 milions, mentre que en surten 1.591, amb un deute de 3.135 milions, després d’abonar-lo, ajornar-lo, suspendre’l o per no tenir caràcter ferm.

L’Agència Tributària especifica que 636 dels deutors que surten de la llista (amb un deute total de 1.479 milions) ho fan precisament pels nous criteris introduïts pel Suprem, el mateix motiu que ha evitat a 322 nous morosos aparèixer-hi (amb un deute de 734 milions).

Aquest criteri ha permès, a més, reduir l’import que figura en el llistat de 252 morosos, davant la falta de fermesa de part dels seus deutes, cosa que ha restat 255 milions d’euros al total.

La major part dels morosos que apareixen en el llistat són persones jurídiques –5.067, amb un deute de 13.823 milions– i la resta, persones físiques –1.009, amb un deute de 1.390 milions–, sense que el llistat distingeixi si un deutor és principal o solidari.

No obstant, sí que especifica que una vegada eliminades les duplicitats –ja que un mateix deute pot estar assignat, alhora, al deutor principal i al responsable– la xifra total baixa a 13.566 milions, un 6,9% menys.

La major part dels deutes corresponen a deutors principals (12.023 milions), lluny dels dels responsables (861 milions) i els que encaixen en les dues categories (2.328 milions).

Gairebé la meitat del deute total –6.230 milions, un 41% del total– es troba en procés concursal, i per això les possibilitats de cobrament són limitades fins que acabi el procés, i s’han realitzat derivacions de responsabilitat de 2.155 deutors principals, per 2.123 milions d’euros.

Abonaments per 87,6 milions per no sortir en la llista

Com ha passat en altres edicions, alguns deutors que complien les condicions per sortir en el llistat han fet abonaments en l’últim moment per evitar-ho, per un total de 87,6 milions d’euros.

Notícies relacionades

Alguns van fer els ingressos setmanes abans de la data límit, per un total de 41,2 milions, i d’altres una vegada que ja havien sigut seleccionats, per 46,3 milions, un supòsit que permet evitar figurar en la llista només si se salda completament el deute.

Els contribuents seleccionats per aparèixer en la llista (els que complien els requisits al tancament del 2022) han abonat des d’aleshores 132,6 milions (una xifra que inclou els que van saldar els deutes per no aparèixer-hi), mentre que els morosos de la llista de l’any passat han ingressat des d’aleshores 388 milions.