absolt del delicte

La justícia perdona Agapito García, l'home que més deu a Hisenda a Espanya

El fiscal demanava quatre anys de presó per a l'empresari, però la sentència l'exonera

zentauroepp1802715 soc200306190259

zentauroepp1802715 soc200306190259 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Audiència Provincial de Madrid ha absolt l’empresari Agapito García Sánchez, considerat el deutor més gran d’Espanya, d’un delicte contra la Hisenda Pública del qual l’acusava el Ministeri Fiscal. Així consta en una sentència, a què ha tingut accés Europa Press, en la qual se l’exonera del delicte de què l’acusava el fiscal, que li demanava quatre anys de presó.

El 13 de febrer, l’empresari va acudir a l’Audiència madrilenya i va carregar contra el Govern, declarant-se víctima d’«un sistema injust» i afirmant que Hisenda era «un monstre» contra el qual lluitaria.

El fiscal l’acusava d’haver defraudat 1,5 milions d’euros a Hisenda, a l’ometre de la seva declaració de la renda del 2009 «determinades rendes» per disminuir «substancialment» el que havia de pagar en concepte d’IRPF.

Fets provats

Els magistrats consideren provat que va obtenir un increment patrimonial de 512.083,88 euros amb la venda d’accions d’Inversiones Intermarket Sicav SA, que no va incorporar a la seva autoliquidació de l’impost sobre la renda de les persones físiques de l’exercici 2009, per una quota de 92.116,60 euros. No obstant, al no superar en 120.000 euros la quantitat que va deixar d’ingressar a les arques d’Hisenda, entenen que no és procedent l’aplicació de l’article 305 del Codi Penal.

Amb relació als préstecs per valor de 2.663.500 euros rebuts per Agapito García Sánchez de Mirador de la Dehesa SL, la sentència considera que no resulta provat que no haguessin sigut tornats ni que ocultessin unes retribucions per rendiments del treball i del capital mobiliari no incorporades en la seva declaració de la renda de l’exercici 2009.

Notícies relacionades

Respecte a les cessions de deute de les mercantils Mirador de la Dehesa SL i Inver PM SL a Valores Pirineos 2 SL per valor de 1.833.372 euros efectuades l’any 2009, davant la tesi de les acusacions que s’havia produït mitjançant una eliminació de l’actiu de Valores Pirineos 2 SL una condonació equivalent a una retribució de capital en concepte de dividend a Agapito García Sánchez, els magistrats consideren que no va quedar provada la manera en què es va comptabilitzar la recepció dels esmentats actius per Valores Pirineos 2 SL i la identitat del deutor.

Quant a la possible prescripció dels fets, la sala afirma que no havien prescrit, perquè l’admissió a tràmit al jutjat d’instrucció de la denúncia presentada per l’Agència Espanyola d’Administració Tributària es va produir anteriorment que transcorregués el termini de cinc anys de prescripció.