Gairebé mil enquestats

Els venedors d’armes estan més ben valorats als EUA que els polítics, segons un estudi

Les professions més demanades a Catalunya i la resta d’Espanya

Aquests són els llocs de treball més ben pagats a Espanya el 2023

L’estrès de treballar en un ‘call center’: fins a la meitat de la plantilla ha estat de baixa en els últims tres mesos

Els venedors d’armes estan més ben valorats als EUA que els polítics, segons un estudi

Reuters / Mike Blake

2
Es llegeix en minuts

Hi ha tota mena de professions al món i n’hi ha algunes que són més apreciades que d’altres pel comú de la societat. Però, ¿quins són els motius que fan que unes feines estiguin més ben vistes que d’altres?

L’empresa Ayuda Cv ha realitzat un estudi a 993 treballadors nord-americans als quals van presentar una llista de professions Per a cada feina, els van demanar que especifiquessin els sentiments que els produïen en una escala de cinc punts, de molt positiu a molt negatiu, presentant als enquestats associacions bones, dolentes o neutres cap a aquestes feines.

Llista de feines: de polítics a professors

Partint de les dades obtingudes, l’empresa ha elaborat una llista que indica les professions més odiades i les més estimadesper la societat en ordre descendent.

El premi a la feina més odiada se l’emporten els polítics, amb només un 57% de sentiment positiu per part dels enquestats. Seguits dels corredors d’assegurances, amb un 59% i en tercer lloc hi ha empatats els sacerdots, ‘influencers’ i venedors d’armes/pistoles, amb un 64%.

En canvi, els oficis més estimats són els metges i docents (74%) i els dentistes (72%), seguits de les infermeres (71%).

¿Quina professió no exercirien?

L’empresa també va preguntar als treballadors quines professions els agradaria tenir i quines no i les respostes van donar lloc a la classificació següent:

  • Feines que no volen tenir

  • Corredor d’assegurances.

  • ‘Influencer’ i cambrer/cambrera.

  • Venedor telefònic i venedor d’armes.

  • Netejador.

  • Mecànic d’automòbils.

  • Professions preferides

  • Professor.

  • Metge.

  • Infermer.

  • Advocat i periodista.

  • Dentista.

Les conclusions que es van extreure després d’aquest estudi és que algunes feines són les ‘ovelles negres’ al món laboral perquè no tenen «valor per a la societat», és a dir, no hi aporten res, segons els enquestats. A Ayuda Cv es preguntaven: «¿Podem imaginar un món sense ‘influencers’? Sí. Però no podem imaginar la vida sense professionals de la salut». I, d’altra banda, hi ha oficis considerats «enganyosos» i que comporten problemes ètics.

Altres raons per les quals a la gent no li agraden segons quin tipus de professions són «el seu baix prestigi, els estereotips negatius i la falta de confiança social».

A l’altra cara de la moneda, aquelles feines en què s’ajuda els altres i hi ha un càrrec de responsabilitat tendeixen a rebre un alt nivell de respecte per part de la societat. Per això professions com metges, infermeres i mestres generalment es consideren admirades. Els alts guanys també apareixen al podi com un indicador d’èxit i un factor clau per escollir segons quin ofici.

Jutjar segons la professió

Notícies relacionades

L’estudi va acabar amb una pregunta als enquestats: ¿Creuen que jutjar algú en funció a la seva professió és acceptable? Un 77% va respondre afirmativament. Alhora, un 81% considera que una persona pot estar orgullosa de la seva feina, independentment de si és estimada per la societat o no.

Es pot destacar que la majoria de les persones que van formar part d’aquest estudi –un 75%– consideren que la seva feina és estimada socialment, un 19% es va mantenir neutral i només el 6% creu que és odiada.

Temes:

Estudi Ocupació