ALIMENTACIÓ
El Govern central inicia la tramitació del reial decret que millorarà els menús d’hospitals i residències: «La salut comença al plat»
Drets Socials i Sanitat anuncien l’obertura del període de consulta pública que permet fer aportacions a una normativa que es pretén que estigui llesta com més aviat millor

«La salut comença al plat» ha dit aquest dijous la ministra de Sanitat, Mónica García. «L’alimentació no és un tràmit, és un dret», va afegir Pablo Bustinduy, ministre de Drets Socials. Tots dos han comparegut en roda de premsa per parlar sobre el nou reial decret que elaboraran tots dos departaments per garantir una alimentació saludable en hospitals i en residències de gent gran. Una normativa que encara no contempla mesures concretes perquè ara es posa en marxa amb l’obertura del període de consulta pública. Al ministre Bustinduy li agradaria que la tramitació sigui breu, però no s’ha atrevit a fixar una data.
«Un pacient ben alimentat es recupera abans» ha recordat Mónica García que, ha insistit, les persones més vulnerables, les que estan hospitalitzades, les que són grans i estan institucionalitzades, han de menjar bé. Productes frescos, de proximitat, més verdures i llegums, menys sucres i, si pot ser, zero aliments ultraprocessats.
Els dos ministres s’han remès a l’aprovació del reial decret de menjadors escolars, un primer pas per garantir que tots els nens i nenes tinguin dret a una alimentació saludable. Després d’aquest pas, va dir el titular de Drets Socials, el seu departament va rebre «moltes demandes» destinades que s’emprengui una regulació semblant en residències i hospitals.
«Necessitem posar al centre l’alimentació. En escoles, en hospitals, en residències...», ha indicat la titular de Sanitat que, tot i que va admetre que a molts hospitals es menja bé, no a tots els centres està garantit el que els dos ministres han anomenat «un dret universal» per a pacients i per a persones grans que viuen en residències. L’obertura del període de consulta pública que arrenca aquest dijous permetrà a la ciutadania, organitzacions i professionals fer aportacions a la norma. El termini estarà obert fins al 21 de juny.
Com en els menjadors
Seguint l’estela del reial decret de menjadors escolars, que va ser aprovat fa una mica més d’un mes pel Consell de Ministres i fixa unes freqüències mínimes de verdures, fruites i peixos frescos en els menús dels centres educatius, i limita els fregits, els precuinats i les begudes ensucrades, el Govern vol ara posar ordre al menjar en altres institucions on, s’ha remarcat, els pacients són especialment vulnerables.
En l’esdeveniment organitzat pels dos ministeris, titulat ‘L’alimentació com a pilar de la salut en hospitals i residències’, ha participat també Beatriz Robles, professora universitària de Nutrició Humana i Dietètica qui va recordar que existeixen «dades incontestables» sobre la importància d’una bona alimentació en aquests espais. Un de cada quatre pacients ingressats als hospitals, va dir, té desnutrició, cosa que implica més dies d’ingrés i més cost econòmic. En residències, va afegir, almenys, un 28% de les persones grans presenten desnutrició, cosa que suposa més risc d’infeccions.
Pablo Bustinduy anunciava el 15 de maig que el seu departament, juntament amb el Ministeri de Sanitat, elaborarà un nou reial decret destinat a garantir que els menús d’hospitals i geriàtrics ofereixen «una alimentació digna, saludable i nutritiva», ja que en aquests centres viuen, de forma temporal o intemporal, persones malaltes. La normativa, ha assenyalat, respon a un «clamor social» i a les nombroses denúncies rebudes tant per part dels ciutadans com de les entitats socials i de col·lectius de professionals, sobre la qualitat dels aliments que se serveixen en hospitals i residències d’avis.
«Tothom ha viscut l’experiència d’acompanyar una persona a l’hospital i alimentar-se de màquines de ‘vending’ i ha sentit denúncies de treballadors o famílies de casos flagrants en residències. Això no és acceptable», va asseverar Bustinduy.
La patronal s’oposa
Notícies relacionadesEl projecte del Govern perquè aquests menús que se serveixen en hospitals o residències de gent gran siguin més equilibrats no ha agradat a alguns sectors. Aquesta mateixa setmana, la Federació Empresarial de la Dependència (FED) –que representa 1.800 centres residencials amb 126.000 places– expressava»la seva més enèrgica oposició a l’anunci realitzat pel ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy, d’establir una regulació estatal sobre la qualitat nutricional i composició» dels àpats que se serveixen en aquests centres. El ministre ha dit que estarà encantat d’escoltar les aportacions de la patronal en el període de consulta sobre el reial decret que comença ara.
Argumenten que és «una decisió allunyada de la pràctica real i «un intent de crear una alarma fictícia i injustificada que no es correspon amb la realitat del servei que es presta a les residències». A més, defensen que els centres compleixen amb els estàndards nutricionals establerts i «s’ajusten a les preferències i necessitats individuals dels residents». Opinen que la restricció de l’ús de determinats productes evidencien «un gran desconeixement tècnic». Citen el cas delsproductes congelats que «permetenuna gestió més eficient dels recursos,fomenten un consum més racional, més segur i redueixen significativament el malbaratament alimentari».
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
- Salut Com baixar el cortisol: els 10 hàbits bàsics que no pots oblidar
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Accident Una avioneta s’estavella en una zona residencial de San Diego, a Califòrnia
- CITA ENTRE JUGADOR I AGENT El Barça accelera per renovar ja a Lamine Yamal sense esperar a la seva majoria d'edat
- Ple del Parlament Sílvia Orriols, als diputats de Junts: «Són la marca blanca d’Aliança. Benvinguts a l’extrema dreta»
- Amor Una psicòloga assegura que les parelles que més temps duren són les que compleixen aquestes condicions
- Investiguen per delicte urbanístic l'empresari José Elías per construir una casa a una zona protegida de Tiana