Fins al 2024
El Govern espanyol reconeix que retarda la cotització dels becaris per la pressió d’universitats i empreses
El Govern ha reconegut explícitament que la seva decisió de retardar l’entrada en vigor de l’obligació de cotitzar per a tots els estudiants en pràctiques obeeix a les pressions d’universitats i empreses. Així queda plasmat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicat aquest dijous, en el qual queda recollit el reial decret de mesures urgents que agrupa des dels nous permisos laborals de la llei de famílies fins a la pròrroga dels abonaments de transport o la reducció de l’IVA dels aliments bàsics.
Inicialment l’obligatorietat de cotitzar tant per als estudiants en pràctiques remunerades com no remunerades estava prevista per a l’1 d’octubre del 2023. No obstant, el Consell de Ministres va decidir modificar aquest compromís i demorar la seva entrada en vigor a l’1 de gener del 2024. Tal com feia temps que demanava els rectors universitaris (a través de la CRUE) i ‘lobbies’ com la Xarxa de Fundacions Universitat Empresa.
L’Executiu reconeix explícitament que la seva decisió està motivada per les pressions rebudes dels que hauran d’assumir l’increment de cost que aquesta nova mesura comportarà. I és que l’entitat receptora de l’alumne en pràctiques serà la que assumeixi una mínima part de les cotitzacions, ja que entre el 95% i el 97% venen bonificades per la Seguretat Social. El cost estimat per estudiant és d’uns 10 euros al mes, de mitjana. La mesura està previst que afecti al voltant d’un milió d’estudiants.
«Existeix una situació sobrevinguda d’urgència que no era previsible i que consisteix que un nombre important d’empreses, institucions o entitats en les quals es desenvolupen les pràctiques formatives han expressat la seva voluntat de modificar els convenis o acords de cooperació amb les universitats que regulen aquestes pràctiques perquè siguin aquestes les que assumeixin les obligacions a la Seguretat Social que es preveuen en la nova normativa», segons recull el BOE.
L’Executiu parla de «situació sobrevinguda» i d’«urgència», quan la cotització de tots els estudiants en pràctiques es va tancar dins de l’acord aconseguit amb CCOO i UGT per a la reforma de les pensions. Aquest es va firmar el 15 de maig i tres dies abans, fins i tot, de la firma formal del pacte la CRUE ja va emetre un comunicat en el qual afirmava: «No és realista afirmar que hi ha prou temps per posar en marxa aquest model el 2024 i es perjudicarà greument l’alumnat que aquest curs estigui matriculat a primer de batxillerat».
Les centrals han manifestat el seu rotund rebuig respecte a la demora d’un dels punts de l’acord i l’han qualificat com «una inexplicable cessió a les pressions d’autoritats acadèmiques i educatives que, ignorant els drets reconeguts a les persones més joves del nostre país, es venen oposant sistemàticament a aquests nous drets reconeguts per a les persones més joves».
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Espanyol-Osasuna (14.00 hores) L’acomiadament més cruel de Chen
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sorteig Extraordinari del Gordo ¿Quant toca per euro jugat en cada premi de la Loteria de Nadal el 2020?
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes